Kultúra

 • Múzeummá alakítják Markovits Rodion kisgércei lakóházát

  Az észak-erdélyi judaizmus múzeumává szeretnék alakítani Markovits Rodion zsidó származású erdélyi magyar író, újságíró kisgércei (Gherta Mica) lakóházát - közölte egy keddi szatmárnémeti sajtótájékoztatón Felician Pop, a hagyományos kultúra megőrzését és terjesztését szolgáló Szatmár megyei központ igazgatója.

 • Öt kontinenst fog össze a nagykorúvá vált Inter-Art

  Nepáltól Kínán át Haitiig, Ausztráliától Egyiptomon és Afrikán át az Egyesült Királyságig, összesen ötvennyolc ország több mint háromszáz művésze fordult meg a tizennyolc év alatt a nagyenyedi Inter-Art képzőművészeti alkotótáborban. Mindezt Balog István, az alapítvány elnöke összegezte, a tábor tizennyolcadik kiadásának megnyitóján.

 • Teltházzal rajtolt a marosvásárhelyi gitárfesztivál

  Nyolcadik alkalommal vette kezdetét Marosvásárhelyen a Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál a Kultúrpalotában, ahol már első este teltház előtt léptek színpadra az előadók.

 • Előadás egy nyelvzseni-orientalistáról Sepsiszentgyörgyön

  Augusztus 16-án, pénteken délután fél hattól Obrusánszky Borbála történész-keletkutató tart előadást a Székely Nemzeti Múzeumban Szentkatolnai Bálint Gábor keletkutatási eredményei, az új kutatások tükrében címmel.

 • Öt nagyszínpadi előadás az új évadban a Csíki Játékszínnél

  Az előző évekkel ellentétben a 2013/14-es évadban öt nagyszínpadi előadással várja közönségét a Csíki Játékszín társulata.

 • Kolozsvári Magyar Napok: példa nélküli, de példaértékű

  A Kolozsvári Magyar Napok szervezői úgy érzik magukat, mint a kisdiákok vizsga előtt: minél többet készülnek rá, annál jobban izgulnak. Nem is csoda, hisz az utóbbi két évben az egész Kárpát-medence magyarságának figyelmét vonta magára a rendezvény – mondta Gergely Balázs főszervező hétfőn, a rendezvényt megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

 • „Kimondták az igazságot” az Osonó nemzetközi drámatáborában

  Hazai és magyarországi fiataloknak szervezte nemzetközi drámatáborát a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Amint arról beszámoltunk, alighogy hazaérkeztek kéthónapos távol keleti turnéjukról az Osonós színészek azonnal megszervezték a már hagyományos színházi és önismereti táborukat, amelyen 26 erdélyi és magyarországi fiatal vett részt augusztus 7. és 12-e között

 • Alias Sinatra: énekes történet Sepsiszentgyörgyön

  A Szent György Napokon nagy sikert arató előadás Frank Sinatra – a Hang – ismert és kevésbé ismert dalai segítségével járja körül az ellentmondásos életű énekes történetét Pakot István és a Small Town Big Band.

 • Szatmárnémetiben főz a fakanalak nagymestere

  A szatmárnémeti Kossuth-kert igazi gasztronómiai paradicsommá válik egy hétvégére. A lacikonyhások mellett mindenkit harcba hív a fakanalak mestere, Buday Péter. Augusztus 24-én a City Rádió meghívására érkezik Szatmár megyébe a magyar televízió adásaiból ismert mesterszakács, s ő lesz a bírája azoknak, akik ki mernek állni az ízek mestere ellen a Partiumi Magyar Napokon.

 • Néptánc-varázs a Partiumi Magyar Napokon

  Szatmárnémetiben, a 12. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat hétvégi nagy programdömpingje előtt már élvezhetik az érdeklődők a tavaly is kiemelkedő teljesítményt nyújtó Nagyvárad Néptáncegyüttes műsorát. A nagy hírű néptáncegyüttes idén a Tánckörkép Erdélyből című produkciójával fogja elkápráztatni a szatmári nagyközönséget.

 • Sziget: csökkent a nézőszám, de jó volt a buli

  Várhatóan 360-370 ezer között lesz a Sziget idei látogatottsági száma, ami némileg elmarad a tavalyi, 379 ezres adattól, de Gerendai Károly úgy értékeli, ettől függetlenül jól sikerült a fesztivál.

 • Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Übü király című, Alain Timar rendezte előadással vett részt az idei, 67. alkalommal megrendezett Avignoni Színházi Fesztiválon. A Théâtre des Halles színház július 6 és 28. között 23 alkalommal tűzte műsorára a produkciót. A kolozsvári tásulat immár harmadik alkalommal vesz részt a jeles színházi eseményen, először 2009-ben Visky András: Visszaszületés című darabja, majd 2011-ben a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts-al közösen létrehozott Ruins True volt megtekinthető; mindkét előadást Tompa Gábor rendezte. 

 • Magyar haikut is visznek a Marsra

  Lezárult a NASA májusban kiírt verspályázata, amiben arra kérték a világ lelkes amatőr költőit, hogy a japán haikuk szabályait követve írjanak verset a Marsról, és a legjobbakat egy dvd-re írva magával viszi a novemberben induló Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) űrszonda.

 • Csak három magyar fellépő lesz a Kultúrpalota ünnepségén

  A kultúra összeköt a mottója annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a Maros megyei önkormányzat szervez élén Ciprian Dobre elnökkel, a száz éve épült marosvásárhelyi Kultúrpalota tiszteletére. A meghívott előadók között csak hárman képviselik a magyar kultúrát.

 • Országos premier Tordán: filmvetítés a sóbányában

  Az országban először vetítenek filmet ilyen mélységben: 80 méterrel a földfelszín alatt, a Tordai Sóbányában lesz augusztus 9-én a premier. Goran Paskaljevic szerb rendező Amikor megvirrad című filmjét tűzték műsorra.

 • A „világ legszegényebb” elnökéről forgat filmet Kusturica

  A rendkívül egyszerű életmódjáról és jótékonyságáról ismert José Mujica uruguayi elnökről készít dokumentumfilmet Emir Kusturica szerb filmrendező.

 • PMN: érkezik a Tankcsapda!

  Szatmárra jön a Tankcsapda a Partiumi Magyar Napokon. Ez a név már önmagában eladná magát, s mérget vehetnének rá a rajongók, hogy olyan bulit kapnak a PMN-n, hogy másra szinte szükség sem lenne ahhoz, hogy még télen is ezt emlegessék. Magyarország egyik legkomolyabb együtteséről van szó, amely egyben a legnépszerűbb rockbanda is. Nem csoda tehát, ha a szatmári rajongók szívesen veszik, ha élőben adnak nagykoncertet.

 • A National Geographic magyar fotóst is díjazott (GALÉRIA)

  A National Geographic Traveler fotópályázatára több mint 15 ezer fotót küldtek be profi és amatőr fényképészek, ebből választották ki azt a 11 fotóst, akik az idei pályázat nyertesei lettek. Van köztük egy magyar is.

 • Eddig kiadatlan Orson Welles-némafilmre bukkantak

  A filmet, amelynek címe Too Much Johnson, egy északkelet-olaszországi kulturális központban találták meg, pedig azt hitték, 1970-ben elpusztult Orson Welles madridi házának tüzében.