Kultúra

 • November végéig látogatható A táguló Gutenberg-galaxis

  A tervezett október végi tárlatzárás helyett csak november végén költöztetik el a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumból A táguló Gutenberg-galaxis című könyvtörténeti kiállítást. Udvarhely után Gyergyószentmiklóson is megismerheti majd a közönség a nagy sikerű gyűjteményt.

 • Magyar művészek és produkciók az Országos Színházi Fesztiválon

  A sepsiszentgyörgyi, kolozsvári, temesvári és marosvásárhelyi magyar társulatok képviselik egye-egy produkcióval a romániai magyar színjátszást a hétvégén kezdődött Országos Színházi Fesztiválon (FNT). Az UNITER által szervezett nagyszabású szemlén koncertek, könyvbemutatók, tematikus beszélgetések keretében foglalják össze az elmúlt egy év színházi újdonságait a bukaresti közönség és a szakma számára.

 • Dancs Annamari a Budapesti Operettszínház díjazottja

  Dancs Annamari kapta idén a Budapesti Operettszínháztól a Bársony Rózsi emlékgyűrűt. A kitüntetést 1981-től minden második évben, titkos szavazás eredményeként adják az utóbbi két év legígéretesebb szubrettjének.

 • Meghalt Lou Reed énekes-zeneszerző

  Hetvenegy éves korában elhunyt Lou Reed énekes-zeneszerző – írta vasárnap este az Index.

 • Állva tapsolták meg a rabok Farkas Ibolyát

  Állva tapsolták meg a fogvatartottak a Börtönnapló című monodrámát Farkas Ibolya marosvásárhelyi színművész előadásában a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. Az erdélyi művésznő a teátrum börtönszínházi programjának keretében adta elő a darabot, azon a helyen, ahol egykor Fedák Sári is raboskodott. 

 • Gyülekeznek a menetelő székelyekkel szimpatizálók Budapesten

  Budapesten folyamatosan érkeznek az emberek a Hősök terére, a Székelyek nagy menetelését támogató szimpátiatüntetés gyülekezőhelyére. A tömeg helyi idő szerint délelőtt fél 11 körül a Hősök tere körülbelül egynegyedét foglalta el. 

 • Könyvet adtak ki Kovászna megye születéséről

  Negyvenöt évvel ezelőtt született Kovászna megye jelenlegi formája. Ebből az alkalomból a "vajúdás", a születés és az első négy év körülményeit bemutató könyvet jelentettek meg Háromszéken. Az Újjászületés. Háromszékből Kovászna – Kovászna megye megszervezése és intézményesülése, 1968–1972 címet viselő, Erdélyben az egyetlen ilyen típusú, tudományos kutatás alapján készült hiánypótló kiadvány. 

 • Jótékonysági est a szilágysomlyói Magyar Ház fenntartásáért

  Az RMDSZ elnöke részt vett azon a hagyományossá vált jótékonysági esten, amely során a szilágysomlyói Magyar Ház fenntartására gyűjtöttek pénzt.

 • Különdíjat nyert az Isteni műszak a luxemburgi filmfesztiválon

  Magyar sikerrel zárult péntek este a hatodik alkalommal megrendezett CinÉast filmfesztivál Luxemburgban: Bodzsár Márk első játékfilmje, az Isteni műszak nyerte a fesztivál nemzetközi zsűrijének különdíját.

 • Nem biztos, hogy Kölcsey Ferenc a férfiakat szerette

  Szendi Nóra szerint Nyáry Krisztián csak feltételez, és amíg nincsenek bizonyítékok, addig feltételezések is maradnak.

 • Születésnapi ajándék lett a magára 150 évet várató könyv

  A Vadrózsák első kötete 1863-ban jelent meg, másfél évszázaddal később – mintegy elődjét is ünnepelve – napvilágot látott a második kötetet is, amelyet a gyűjtő Kriza János szakmai levelezését dokumentáló könyv, illetve a folyamatosan bővülő online ballada-adatbázis társaságában mutattak be pénteken a Kriza János Néprajzi Társaság szervezésében az unitárius püspökség dísztermében.

 • Jótékonysági előadást szervez a Harag György Társulat

  A Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában még kaphatók jegyek arra a jótékonysági előadásra, amelynek teljes bevételével egy bajba jutott színészkolléga gyógykezelését kívánja támogatni a Harag György Társulat. 

 • Az Animáció Világnapja Nagyváradon

  „Hozd el anyádat is!” – ezzel a jelszóval hirdette meg a nagyváradi Metrion Egyesület az Animáció Világnapja tiszteletére szervezett rendezvényét, amelynek helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme lesz. Az október 28-ára, hétfőre időzített rendezvény délelőtt 11-kor gyerekprogrammal kezdődik, a vetítésekre pedig délután 4-től kerül sor.  

 • Román nyelvű könyv jelent meg a Kultúrpalotáról

  A 100 éves marosvásárhelyi Kultúrpalota Kistermében, a Bernády Napok apropóján mutatták be október 24-én, csütörtökön a Megyei Múzeum és a Bernády Alapítvány közös kiadásában megjelent Marosvásárhelyi Kultúrpalota 1908–1913 album román változatát.

 • Vendégjátékok a Brighella bábszínház jubileumán

  A pécsi MárkusZínház és a kaposvári BábSzínTér is vendégszerepel a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata tízedik születésnapján, amelyet a ma kezdődő hétvégén ünnepel a társulat, kis és nagy nézőivel közösen.

 • Erdélyi csipkék a Székely Nemzeti Múzeumban

  Október 29-én, kedden 18 órakor varázslatos csipkekiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban. A múzeum reprezentatív időszakos kiállítása Erdély csipkeművészetének legfontosabb központjait és technikáit tekinti át.

 • Egy katari sejknő a világ kulturális ura

  A nemzetközi művészeti szféra legbefolyásosabb emberének al-Majasza bint Hamad bin Kalifa asz-Száni sejknőt, a katari uralkodó testvérét választotta 2013-ban az ArtReview művészeti magazin.

 • Nemzetközi Bethlen Gábor-konferencia kezdődött Kolozsváron

  Bethlen Gábor és Európa címmel háromnapos nemzetközi történészkonferencia kezdődött csütörtökön Kolozsváron, Erdély híres fejedelme trónra lépésének  400. évfordulója alkalmából.

 • Átfogó kiállítás az olasz barokkról a budapesti Szépművészetiben

  Caravaggio, Tiepolo, a Carracciak, összesen 102 mester 140 remekművén keresztül mutatja be az olasz barokk festészet rendkívüli gazdagságát a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig című, szombattól látogatható tárlata.

 • KeleTrip 2 – egy kis Mongólia a Teinben

  Sepsiszentgyörgyön, a Lármafa Egyesület múlt havi, ázsiai kultúrákat bemutató eseményének, a KeleTrip!-nek folytatásaként október 26-án, szombaton a torokéneklés és a doromb mágikus zenei világát mutatják be a közönségnek.