Kultúra

 • Több ezer éves templomot találtak Jeruzsálem mellett

  Bibliai időkből származó templomot és kultikus agyagfigurákat találtak izraeli régészek Jeruzsálemtől nyugatra egy útépítésnél - jelentette be szerdán az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA). A 2750 évesre becsült leleteket Jeruzsálemtől néhány kilométerre nyugatra a Tel Moca nevű ásatáson találták, a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópálya új szakaszának építését megelőző régészeti feltáráson.
 • Ünnepi előadás a boldogságkeresésről Sepsiszentgyörgyön

  Moliére A fösvény című vígjátékát láthatja a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közönsége szilveszter előestéjén. A szabadelőadásban bemutatásra kerülő produkciót Bocsárdi László vitte színre. Témája örök: a szeretet- és tulajdonvágyról, tágabb értelemben pedig a boldogság utáni vágyról szól.
 • Nagyvárad: My Fair Lady az év utolsó napján

  A George Bernard Shaw Pygmalion című darabja alapján készült világhírű musical 1955-ös megjelenése óta bombabiztos siker. Tudják ezt az erdélyi színházak is: idén szilveszterre két társulat is műsorra tűzte a My fair lady-t. A nagyváradi előadást Réthly Attila rendezte.
 • Petőfire emlékeztek az új év első napján Szatmárnémetiben

  Egy civil kezdeményezés nyomán, születésének 190. évfordulója alkalmából Petőfire emlékeztek az év első napjának délutánján Szatmárnémetiben. Az ünnepség szervezője az a Tóth István vállalkozó volt, aki öt éve minden január elsején az István parkba, a régi városi kórház előtt álló Petőfi-szoborhoz hívja a költő barátait.
 • Nagy neveknek csápolhatunk idén Bukarestben

  Több olyan kimagaslóan híres előadó, együttes lép fel idén Bukarestben – köztük a Depeche Mode és a Rammstein – akik korábban már koncerteztek Romániában, de lesznek olyan neves fellépők is, akik először állnak a fővárosi közönség elé: a Pink Floyd alapítója, Roger Waters és a Dire Straits frontembere, Mark Knopfler.
 • Móricz Zsigmond „védtelen” lett

  Január elsején megszűnt Móricz Zsigmond műveinek szerzői jogi védettsége, így azok mostantól szabadon kiadhatók.
 • Százezren nézték meg a Szépművészeti Cézanne-kiállítását

  A Cézanne-kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték szombat délelőtt Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. A szerencsés vendég, Tóth Tibor - aki családjával Szombathelyről érkezett a tárlatra - tagja lett a múzeum baráti körének, így többek között egy évig ingyen látogathatja a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria kiállításait.
 • Az új év első felnőttmeséje Nagyváradon

  A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese ebben az évben először Fekete Sáfrán című előadásával lép színpadra székhelyén. A Fekete Sáfrán egy felnőtteknek szóló mese. Egy történet arról, hogy az ember életének fontos pillanataiban választások elé kerül, e helyzetekben a megszületett döntés lehet jó vagy rossz, de ha nem jó, akkor a döntéssel járó próbatételeket ki kell állni és a sorssal szembe kell nézni, hogy az igazság győzedelmeskedhessen.
 • Idő-függések: A MAMŰ jubileumi kiállítása

  A MAMŰ kortárs képzőművészeti csoportosulás megalakulásának harmincötödik évfordulóján három városban, több kiállítótérben nyílik jubileumi tárlat: Marosvásárhelyen Sepsiszentgyörgyön és Veszprémben.
 • Nagy sikernek örvend az Isten pénze Csíkban

  A közönség fokozott érdeklődésére való tekintettel a Csíki Játékszín bérleten kívül is műsorra tűzi legújabb produkcióját, a Charles Dickens regényéből írt Isten pénze című magyar musicalt.
 • “Őrületes” évkezdés Székelyudvarhelyen

  Január 8-án illetve 9-én (kedden és szerdán) 19:00 órai kezdettel Barabás Árpád egyéni előadását tekintheti meg a székelyudvarhelyi közönség. N. V. Gogol monodrámáját, Az őrült naplóját Porogi Dorka állította színpadra.
 • Carbonfools-koncert Nagyváradon

  Január 16-án, szerdán 20 órától első ízben mutatkozik be Nagyváradon, a Moszkva Kávézóban a Carbonfools.
 • Római kori színházat tártak fel Nagy-Britanniában

  Kétezer éves, hatalmas színházat tártak fel régészek a délkelet-angliai Faversham közelében. Ilyen típusú római kori színház maradványaira először bukkantak a szigetországban – közölte Paul Wilkinson, a kenti régészeti terepiskola vezetője, akinek csoportja feltárta a hegyoldalba épült, küzdőtér jellegű, szabadtéri színházat.
 • Picasso-tárlat nyílik Zágrábban

  Nem csak tengerparti nyaralás céljából érdemes idén Horvátországba látogatni: a festőművészet szerelmeseit, a kultúrturistákat valóságos csemege várja február 14-étől Zágrábban. Pablo Picasso 56 festményét és több szobrát állítják ki a Klovicevi dvori Galériában.
 • A Balaton Sound lett a legjobb európai közepes méretű fesztivál

  A tavalyi Sziget győzelem után idén  - egy másik kategóriában - a Sziget Szervezőiroda legfiatalabb zenei fesztiválja nyerte el az első díjat a Festival Awards Europe megmérettetésén: a "közepes méretű" fesztiválok közt a Balaton Sound bizonyult Európa legjobbjának - közölte az MTI-vel a szervezőiroda.
 • Dokumentumfilmmel emlékezik a magyar közmédia a doni tragédiára

  Január 12-én emlékezünk a szovjet csapatok doni áttörésének 70. évfordulójára. A magyar közmédia szombaton dokumentumfilmmel idézi fel a Don kanyar harcait és a magyar történelem sötét napját.