Debrecen és Nagyvárad együtt ünnepel a két hetes 28. Festum Varadinumon

Május 5. és 19. között szervezik meg a 28. Festum Varadinum programsorozatot Nagyváradon, két hét alatt mintegy 150 programmal várják az érdeklődőket.

A kínálatot csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette Koncsek Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány vezetője, Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért is felelős alpolgármestere és Szabó Ödön programkurátor.Az idei rendezvénysorozatot is az egyházak iskolák, civil szervezetek közreműködésével szervezték meg, az elő- és utórendezvényekkel együtt mintegy 150 programmal várják az érdeklődőket, mondta Koncsek Zita, aki hozzátette: az idei programokkal elsősorban a fiatalok megszólítására törekedtek, hiszen ők azok, akik továbbviszik majd a rendezvényt. Szabó Ödön később elmondta: az idei események szervezői között a váradi kulturális és politikai irányzatok képviselői is megtalálhatók, ilyen értelemben tehát integráló szerepe is van a szervező RMDSZ-nek.

Debreceniek is fellépnek

Komolay Szabolcs felidézte, hogy 2017-ben intézményi együttműködésre is léptek, és ezt 2018-ban megerősítették a debreceni és váradi kulturális intézmények, a Festum Varadinum pedig jó példája annak, hogy a kultúra az a nyelv, amely össze tud kötni. Már a fesztivál nyitónapján, május 5-én a Csokonai Színház, a Debreceni Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes közös produkcióját láthatják a váradiak, ez annak állít emléket, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen volt Magyarország fővárosa. Az eredetileg szabadtérinek meghirdetett produkciónak egyébként a fedett helyszínt keresnek a várható esős, hűvös időjárás miatt, árulta el Szabó Ödön.

A 28. Festum Varadinum keretében a debreceni Csokonai Színház bemutatja Molnár Ferenc Játék a kastélyban című előadását is, fellép a Kodály Kórus önállóan, illetve a Vojtina Bábszínházzal és váradi filharmonikusokkal közösen bemutatják Balassi Bálint Szép Magyar Komédiájának átiratát (Monteverdi zenéjével) valamint a Debreceni Tavaszi Tárlat alkotóinak kiállítását is láthatják majd az érdeklődők Nagyváradon.

Fesztiválok a fesztiválban

Szabadtéren tudomása szerint eddig nem mutatták be a Pál utcai fiúk című musicalt, a székesfehérvári produkció lesz az idei programsorozat egyik különlegessége, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: a grund-dal üzenete akár Nagyváradra, az itteni közösségre is vonatkoztatható.

A programkurátor négy olyan programot emelt ki az ideiek közül, melyek – mint mondta – önálló fesztiválként is megállnák a helyüket. Ilyen Varadinum Színházi Fesztivál és a Magyar Film Napjai, melynek keretében hét magyar filmet vetítenek majd a Cinema Palace-ban (Koncsek Zita hozzátette: a filmeket román felirattal látják el, így a magyarul nem beszélő közönség is élvezheti azokat). Szabó Ödön a Nagyváradi Magyar Diákszövetség szervezésében megtartandó diákfesztivált is kiemelte, illetve a május 10–12. között megtartandó Minden Magyar Majálisát, melynek fellépői között ott lesz a Bikini és a Republic mellett a Kormorán és Geszti Péter is, bemutatkoznak az iskolák, és jelen lesznek a Barátok közt sorozat szereplői is.Tíz magyar és egy román nyelvű kötetet is bemutatnak, például Kinde Annamária összes műveinek első, a szerző verseit tartalmazó kötetét, megszervezik a történészkonferenciát, illetve debreceni és kolozsvári ifjúsági csapatok részvételével mini focibajnokságot is szerveznek annak emlékére, hogy 75. éve lett a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) csapata magyar bajnok, hangzott el.

Nyomdába kerül Kormányos László Nagyvárad krónikája című kötete, ennek bemutatója a Varadinum egyik utórendezvénye lesz. Szabó Ödön köszönetet mondott Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettesnek és Debrecen önkormányzatának a támogatásáért, illetve az oktatási intézmények munkáját is megköszönte, hiszen azok programjai között további könyvbemutatók is szerepelnek.

A 28. Festum Varadinum programfüzete itt olvasható, illetve a Festum Varadinum Facebook-oldalán is követhetőek az események.

Kapcsolódók

Kimaradt?