Zentára hívják a verset éneklőket

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Weöres Sándor születésének századik évfordulója és a „2013 a külhoni magyar kisiskolások éve" program jegyében, a Zentai Önkormányzat és a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület közreműködésével 2013. május 16-a és 19-e között megrendezi az Énekelt Versek XVIII. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Harkai Vass Éva Szirmai Károly és Híd irodalmi díjas költő.

A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen; ezek közül az egyik Harkai Vass Éva Ha voltam is című verse legyen. A legjobbak meghívást kapnak a versenyre, amelyet 2013. május 17-én 18 órától a zentai Művelődési Házban a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt rendezünk meg.zenta

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a vajdasági magyarság egyik legnépszerűbb, főleg fiatalok részvételére számító nagyrendezvénye, amely a zentai Zyntharew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére jött létre 1995-ben a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával. Jellegét tekintve: művészeti és szórakoztató, hiszen amellett hogy művészi értékeket hordoz, célja a közönség szórakoztatása, mégpedig a lírai élmények elmélyítésével. Volumene alapján nemzetközi-nemzeti rendezvény (a vajdaságiakon kívül a versenyprogramra erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és magyarországi csoportok, illetve szólisták is beneveznek).

A nem vajdasági résztvevők számára a szervezők a rendezvény ideje alatt szállást és étkezést biztosítanak, továbbá megtérítik az utazás költségét.
Jelentkezni 2013. április 27-éig online lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési űrlap is megtalálható. A három versenydalt a hajnal.anna84@gmail.com villámpostacímre kell elküldeni mp3-as formátumban. Bővebb információ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (+381 63 111 6856), a zentai Művelődési Házban (+381 24 812 603 – V. Boros Gabriella) és a Zentai Városi Könyvtárban (+381 63 569 247 – Hajnal Anna) kapható.

Harkai Vass Éva: Ha voltam is

/J. A.-remix/

Dermedt hold bámul hideg csillagot.

Ha voltam is, már nem vagyok.

Világ világa nem ragyog,

csak zúzmara, csak jégcsapok.

Deres gyümölcs az ágakon –

látom-e, vagy csak álmodom?

A fülkefényben emberek.

Felébrednék, de nem merek.

Az úton műanyag flakonok, karton.

Szoborként ülök a parton,

és nézem, hogy a dinnyehéj

elúszik s újra visszatér.

Hátam mögött a Parlament

kimozdult és a falra ment.

Törzshelyemet majd meglelem

egy kávéházi szegleten.

Különben erre semmi hír –

hacsak az nem, hogy mostanában,

a líra posztmodern korában

engem mindenki újraír.

Kimaradt?