Ingyenes filmvetítésekkel ünneplik a magyar film napját Kolozsváron is

Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy mellett újabb erdélyi helyszín csatlakozott a magyar film napja megünnepléséhez: a Sapientia EMTE kolozsvári karán ingyenes vetítések lesznek kedden.

A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére a magyar film napján több magyarlakta település mozijában és intézményeiben vetítenek magyar filmeket. Ehhez csatlakozott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa. Az egyetem Tordai úti épületének Hunyadi Mátyás dísztermében három film tekinthető meg, ingyenesen.A magyar film napját az első magyar film, A táncz 1901. évi bemutatójának évfordulójára tűzte ki 2018-ban a Magyar Nemzeti Filmalap. Ennek ünneplésére a filmalap közel hatvan filmet – új mozifilmeket és digitalizált-felújított klasszikusokat – tett kedvezményesen elérhetővé azok számára, akik csatlakoznak a kezdeményeshez.

Kolozsváron először két klasszikus, majd egy új film kerül a vászonra. Április 30-án 16 órától A Pál utcai fiúk (1968) lesz megtekinthető, ezt követi 18 órától a Valahol Európában (1947) klasszikus alkotás, majd 20 órától a 16 éven felüli, erős idegzetű nézők a Kút (2016) című filmet nézhetik meg. A vetítés folyamán a szervezők angol nyelvű feliratot is biztosítanak a filmalap jóvoltából, hogy a nem magyar ajkú érdeklődők is ízelítőt kaphassanak a magyar filmkultúrából. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?