Kultúra

 • Erdélyi Művészeti Központot hoznak létre Háromszéken

  A háromszéki önkormányzat csütörtöki határozatával megalakult az Erdélyi Művészeti Központ. Mint arról többször is beszámoltunk, ennek az intézménynek a keretében hozzák létre az össz-erdélyi képzőművészeti közgyűjteményt.
 • Bernády Napok Marosvásárhelyen

  Könyvbemutatóval és képzőművészeti kiállítással indította idei rendezvénysorozatát, a Bernády Napokat a Bernády György Közművelődési Alapítvány. Ez már a tizenötödik október, amelynek végén a marosvásárhelyi alapítvány emlékezik és emlékeztet a város egykori polgármesterére.
 • Horváth Gyöngyvér kiállítása nyílt meg Kolozsváron

  A mostani Szabadság, a '89-es változás előtt Igazság, vagyis a kolozsvári magyar nyomtatott napilap egykori grafikai és közéleti szerkesztőjének grafikáiból nyílt kiállítás a Minerva Házban. Horváth Szőke Gyöngyvér tárlatát kollégái, Tibor Szabó Zoltán újságíró és Újvári Ildikó, a Szabadság főszerkesztője méltatta.
 • Három muzungu beszélgetett Afrikáról Kolozsváron

  Eredeti, és a nagyszámú érdeklődőt látva hiánypótló rendezvényen vehettek részt csütörtök este a kolozsváriak. A Györkös Mányi Albert Emlékházba ezentúl havonta olyan embereket hívnak meg beszélgetésre, akik alaposabban – értsd: nem csak turistaként – megismertek egy másik kultúrát, és ennek a másik kultúrának a szemszögéből is képesek látni, láttatni a mi világunkat.
 • Marosvásárhelyi Trilógia a román-magyar együttélésről

  A román és magyar együttélés kérdéseire keresi a választ a Tamacisza Kulturális Egyesület által "megálmodott" Marosvásárhelyi Trilógia, amelynek első "felvonásaként Madaras Orsolya Borbála című darabját mutatják be.
 • Brassó építészetével ismerkednek Budapesten

   Párhuzamos Városok: Brassó - valós és képzelt terek címmel fotótárlattal, előadásokkal mutatkozik be kedden Budapesten az Építészet Hónapja program keretében Brassó város a Budapesti Román Kulturális Intézetben.
 • Köszöntő konferenciával, tanulmánykötettel

  Születésének 80-ik évfordulóján Szabó Miklóst köszöntötték vasárnap a Petru Maior Egyetemen. A történész-kutatót A külföldi egyetemjárás és Erdély európai kapcsolatai a 12-20-ik században című tudományos konferenciával és a Mentor Könyvkiadónál megjelent A történetíró elhivatottsága című tanulmánykötet bemutatójával ünnepelték.
 • Háromszáz milliárd forintra biztosított tárlat Budapesten

  Mintegy 150 művön keresztül mutatja be Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő címmel a francia festő életművét és annak előzményeit a budapesti Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható kiállítása.
 • Ismét műsoron A helység kalapácsa Szatmáron

  A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata újra műsorra tűzi Petőfi Sándor vígeposzát, A helység kalapácsát. A felolvasószínház kissé másképp alcímet viselő produkciót a 2012/2013-as színházi évadban az ifjúsági- és kisiskolás bérlettel rendelkező, illetve az egyes előadásokra külön belépőjegyet váltó nézők tekinthetik meg.
 • Romániai magyar szamuráj: így működik Markó Béla

  Oldott, sokat mosolygó és jó humorú Markó Bélát ismerhetett meg az, aki péntek este részt vett az első erdélyi magyar elektronikus könyv, Kelemen Attila Ármin Így működik Markó Béla című e-bookjának  bemutatóján.
 • Impresszionista ruhaköltemények Vásárhelyen

  A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme zsúfolásig telt vasárnap este az impresszionizmus jegyében szervezett divatbemutatón. Marosvásárhely mellett Temesvárról, Ploieştről és Brassóból is jöttek fiatal, pályakezdő divattervezők bemutatni ruhakölteményeiket.
 • Tizenegy együttes ropta a táncot Balánbányán

  Tizenegy - hazai és külföldi - tánccsoport mutatott be egy-egy rövid műsort vidéke jellegzetes táncaiból az október 18–21. között tizenhatodik alkalommal megszervezett Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsora alkalmával.
 • Felelevenítették a vasút diadalmas székelyföldi útját

  A vasút XIX. századi székelyföldi diadalútjáról tartott előadást dr. Gidó Csaba székelyudvarhelyi történész, tanár, az Aeropolis Társaság alelnöke a marosvásárhelyi Borsos Tamás Egyesület októberi összejövetelén.
 • Csíkba viszik a kolozsváriak az Übü királyt

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház október 24-én, szerdán 19 órától Übü király című előadásával a Csíki Játékszínben vendégszerepel.
 • Laczkó Vass Róbert: a legszebb szó az ölelés

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, operaelőadásokban énekel, versei és publicisztikái jelennek meg: Laczkó Vass Róbert mindent, amibe belefog, egyforma szenvedéllyel végez. Nem véletlen, hogy az EPP-kongresszusára kiadott, romániai magyarságot bemutató könyvecskébe a vele készült interjú is bekerült.
 • dráMA5: még 4 nap!

  Október 23-án kezdődik az ötödik kiadását ünneplő dráMA kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen. A hat nap alatt tizenegy előadást nézhetnek meg és két koncertet is meghallgathatnak a résztvevők, de lesznek szakmai beszélgetések, fórumok is.
 • Nemzetközi könyvvásár a marosvásárhelyiekért

  A marosvásárhelyieknek, a marosvásárhelyi olvasóknak szervezik meg november 15-17-e között a 18-ik könyvvásárt – hangsúlyozta Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, aki szerint a vásárhelyi könyvbarátok nélkül elképzelhetetlen lenne évről évre megszervezni, működtetni, fenntartani a vásárt.
 • Elhunyt Komár László

  Meghalt Komár László énekes szerda hajnalban. A 68 éves énekes már évek óta súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, de betegségét titokban tartotta, mert "nem akarta, hogy sajnálják".