Kultúra

 • UNITER-díjas Györgyjakab Enikő és Hatházi András

  A legjobb férfi és a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést is a Kolozsvári Állami Magyar Színház két színésze kapta, mindketten a Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításért: Hatházi András Brack bíró és Györgyjakab Enikő Elvstedné szerepéért.

 • Hagyományteremtő Kalotaszegi Magyar Napok

  Május 31. és június 2. között Kalotaszegi Magyar Napokat tartanak Bánffyhunyadon az eddig három nyarat megért Kolozsvári Magyar Napok és az első Kalotaszegi Legényes Néptáncverseny szervezői, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és civil szervezetek kezdeményezése nyomán.

 • Világvége utáni TIFF, középpontban a Nővel

  A Nő lesz az idei TIFF versenyfilmjeinek központi témája. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ebben az évben kevesebb állami támogatást kapott, így nem lesz egy kiemelkedő sztármeghívott, a jegyárak növekednek, a filmek száma csökken. A színvonal viszont – ígérik a szervezők – változatlanul magas marad.

 • Hétfő este UNITER gála: magyar művészeknek is szurkolhatunk

  Május 13-án, hétfőn 21.00 órától kezdődik Jászvásáron (Iaşi), a Vasile Alecsandri Nemzeti Színház nagytermében a Román Színházi Szövetség (UNITER) által megszervezett huszonegyedik Díjkiosztó Gála, amelyet a Román Közszolgálati Televízió (TVR) élőben közvetít.

 • Kirúgatja magát Kátai István, a Kolozsvári Magyar Opera színművésze

  Munkaviszonya felbontását kéri a Kolozsvári Magyar Opera igazgatóságától Kátai István. A színművész a kulturpart.ro portálon közölt sajtónyilatkozatában döntését azzal indokolta, hogy a szerződését és a munkakörülményeket megalázónak és elfogadhatatlannak tartja.

 • Roham az Ariel bábszínházban

  Az undergound kezdeményezésekre, a nem szokványos kulturális események befogadására  mindig nyitott Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban tavasszal elindított Élőkönyv-színpad projektjének második rendezvényére került sor szombaton este, amikor a Roham irodalmi és képzőművészeti magazin szerkesztőivel ismerkedtek, beszélgettek az olvasók.

 • Lebontani a fajok közötti falakat – Peter Singer Kolozsváron

  Az emberiség állatvilággal szembeni empátiájának múltját, jelenét és jövőjét vázolta fel szombaton a kolozsvári Ecsetgyárban Peter Singer amerikai morálfilozófus. A Princeton Egyetem bioetika professzora folyamatos fejlődésről számolt be, amelynek élén az Európai Unió jár.

 • Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat

  A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma, valamint a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum kapta Az év múzeuma 2012 díjat a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az év kiállítása a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Van egy kert - Útikalauz monostori kertekhez című időszaki tárlata lett.

 • Furmint-győzelem az idei Pannon Bormustrán

  A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra az egyik legnagyobb presztízsű magyarországi borverseny, derült ki a szombati budapesti eredményhirdetésen.

 • Régi-új színházigazgató Székelyudvarhelyen

  Nagy Pál vezeti a következő három évben is a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházat, amelynek igazgatói tisztségére a székelyudvarhelyi önkormányzat versenyvizsgát írt ki.

 • Brazíliai fesztiválon mutatják be az Aglaja című filmet

  Műsorra tűzi Deák Krisztina Aglaja című filmjét a brazíliai Porto Alegrében zajló nemzetközi filmfesztivál a hét végén. Az Aglaja egyik főszerepét a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, Bogdán Zsolt alakítja.

 • Székelyföld Napok: szakmai vita a szimbolikus térhasználatról

  Konferenciát tartanak Csíkszeredában a Székelyföld Napok keretében 2013. május 15-én, szerdán 14 órától. Az előadások, szakmai viták témája  a székelyföldi térségben zajló szimbolikus térhasználat, annak formái, eseményei (emlékművek, szobrok, helyi ünnepek, névadási gyakorlat).

 • Vendégjátékok hava a marosvásárhelyi társulatnál

  Májusban több vendégtársulat is fellép Marosvásárhelyen, ez idő alatt a Tompa Miklós Társulat több fesztiválra és más rendezvényre kapott meghívásnak tesz eleget. A hónap első felében Sepsiszentgyörgyön és Székelykeresztúron, ezt követően pedig Aradon, Miskolcon, Budapesten és Kézdivásárhelyen láthat a közönség marosvásárhelyi előadást. A bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház két román nyelvű zenés előadással lép fel a Nemzeti Színház nagyszínpadán: május 10-én a Silvia (Csárdáskirálynő) című operettet, május 12-én pedig a Rómeó és Júlia című musical-t láthatja a marosvásárhelyi közönség.

 • A szöuli közönség és a kritika is szerette a kolozsváriak előadását

  Közel ötszázan tekinthették meg a Koreai Nemzeti Színház nagyszínpadán felépített stúdiótérben a  Suttogások és sikolyok című, Andrei Şerban rendezte előadást  Szöulban, a Kolozsvári Állami Magyar Színház április 29. és május 6. között zajlott turnéján.

 • Marosvásárhely: Flekkenburg vagy kulturális főváros?

  Kisvárosias köldöknézegetés, öntömjénezés vagy nagyvárosias sokszínűség, nyitottság jellemzi Erdély legnagyobb magyar közösségének otthont adó várost, Marosvásárhelyt? Flekkenváros lesz vagy Európa kulturális fővárosa? Erről tartanak kerekasztal-beszélgetést május 16-án.

   

 • Kolozsváron tart előadást Szili Katalin

  A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári kara kedden, 2013. május 14-én 18 órától, az Egyetemi Esték előadássorozat keretében vendégül látja dr. Szili Katalin volt országgyűlési elnök asszonyt.

 • Szélyes Ferencet ünnepli a Tompa Miklós Társulat

  A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat 2013. május 14-én, kedden ünnepli Szélyes Ferenc színművész 60. születésnapját. Ez alkalomból a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán látja vendégül a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának előadását, Friedrich Dürrenmatt A Nagy Romulus című tragikomédiáját, amelyben az ünnepelt színművész játssza a címszerepet. 

 • Észak-Korea – magyar szemmel

  Lukács Csaba újságíró és Marossy Géza riporter abban az országban járt, ahova nagyon keveseknek sikerül eljutniuk: Észak-Koreában, a világ legzártabb és legkeményebb diktatúrájában. Élményeikről, tapasztalataikról ezúttal Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában tartanak beszámolót.

 • Pártokon és nemzedékeken túlmutató összefogás a Vásárhelyi Forgatagért

  Az RMDSZ és az EMNP együttműködése révén jött létre a Marosvásárhelyért Egyesület, amelynek most elsődleges célja a nyár végére tervezett Vásárhelyi Forgatag megszervezése.