Kezdődik a Szent György Napok: 12 nap alatt több mint kétszáz program

Közel 240 programot kínál az április 24-én kezdődő és május 5-ig tartó Szent György Napok. Idén a szokásosnál is hosszabb, 12 napos eseménydús városünnep hagyomány szerint a „kulturális héttel” kezdődik, amikor Sepsiszentgyörgy művelődési intézményeiben zajlanak a programok, majd a vásári hétvégén május 2. és 5. között az öt szabadtéri színpadon és a főtéren zajlanak az események.

A rendkívül gazdag Szent György Napi kínálatot nehéz tételesen felsorolni, viszont a részletes program megtekinthető a www.szentgyorgynapok.ro honlapon. A fesztiválszezont indító, Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott sepsiszentgyörgyi városnapok kínálata számokban kifejezve is látványos, hiszen idén 239 programpontot összesít, számolt be lapunk érdeklődésére Erdély András. A Szent György Napok szóvivője szerint a Kulturális Hét eseményei 15 helyszínen zajlanak, a vásári hétvégén pedig 5 színpadon lesznek koncertek.

A szóvivő összesítése szerint a szerdán induló kulturális hét során 71 zenei, irodalmi, színházi, bábszínházi és képzőművészeti programot kínálnak. A május 2 és 5. közti vásári hétvégén a főtéri főszínpadon 13, a múzeumkerti kultúrkertben 23 program és 6 állandó esemény zajlik, a Kónya Ádám Művelődési Ház mögötti „közösségi színpadon” 36, a Szent György téren 8, míg a SzimPlatz színpadán 21, a „romudvarban” berendezett Ifjúsági színpadon 29 programot kínálnak, a május 1-i sugásfürdői majálison 18 programpont lesz, míg állandó programként 14 esemény zajlik idén.

A sárkány szerdán 17 órakor jön a szűzért!

A Szent György Napok nyitónapján kiderülhet, hogy a várost napok óta lázban tartó sárkány beváltja-e fenyegetését, hogy felégeti Sepsiszentgyörgyöt, ha nem ajánlanak fel számára egy szüzet. Erdély András a városnapok szóvivője szerint van esély arra, hogy a sárkány nem pusztítja el a települést és zavartalanul lezajlik a városünnep, ugyanis a sárkány által múlt héten adott ultimátumot követően több lány is jelentkezett, akik közül kiválasztották azt az egy hajadont, aki a sárkány zsákmánya lesz.

A sárkány április 24-én, szerdán, 17 órakor indul a Mikes Kelemen líceumtól a főtérre, ahol 17 óra 30 percig kell megkapnia a város által felajánlott hajadont. Az áldozatkész leányzó felkészítését és búcsúztatását szerdán 17 órától tartják a Háromszék Táncstúdióban. A városnapok szervezői arra kéri a lakosságot, hogy szerdán 17 órára menjenek ki minél többen a Főtérre és vegyenek méltó búcsút a lánytól, aki hajlandó feláldozni magát a városért.

Sebestyén Márta nyitja a Szent György Napokat

A 28. sepsiszentgyörgyi városnapokat idén a Krisztus Király római katolikus templomban Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész, Szamosi Szabolcs magyarországi orgonaművész és a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkórusának nyitókoncertje indítja. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a nyitókoncertre elővételben elfogytak a jegyek, de a helyszínen pótszékeket tesznek be, így lesz esély a koncert előtt is jegyet váltani!

Erdély András rámutatott, hogy a kulturális hét előadásaira az elmúlt időszakban sokan megvásárolták már a belépőket, de vannak még produkciók, amelyekre a jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon kaphatók jegyek. A Székely Csaba által írt és a galaci színház által előadott Homokszörny című produkciót április 25-én, csütörtökön, 19 órától játsszák az Andrei Mureșanu Színházban és még lehet belépőt váltani. A debreceni Rhythm and Shoes Dance Club ír és amerikai sztepptánc előadására április 26., péntek, 19 órától a Háromszék Táncstúdióban kerül sor-, a Comedy Punct Show improvizációs előadásának április 30., kedd, 19 órától az Andrei Mureșanu Színház ad otthont és lehet még belépőt vásárolni Udvaros Dorottya - Majdnem valaki című lemezbemutató koncertjére is, amely április 30., kedden 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor, akárcsak a Snaps Vocal-Band 15 éves jubileumi koncertjére, amelyet május 2-án, csütörtökön 18:30-tól nézhetnek meg a Tamási Áron Színházban.

Erdély András szerint van még jegy a különleges hang-, fény- és látványvilágot kínáló Swingoperett, avagy operettslágerek modern értelmezésben című előadásra is, amelyre április 28-án, vasárnap, 19 órától kerül sor a Sepsi Arénába, ahová a közszállítási vállalat különjáratokat indít. Ugyanakkor a vakációzó gyerekeket és szüleiket öt bábtársulat hat előadással, összesen 16 alkalommal várja a Szent György Napokon!

„Házon kívül” a Bod Péter Megyei Könyvtár

A Szent György Napokon szervezett összes irodalmi rendezvényét a város különböző helyszínein tartja a könyvtár. Bár a legtöbb magyarországi szerzőt helyben tartja a budapesti könyvfesztivál, az ortodox húsvét utáni részében minden napra jut egy irodalmi esemény, amelyre érdemes lesz időt szánni.

Április 29-én, hétfőn, 18 órától, a Szimplában „Ahány test épp annyi lélek” címmel közönségtalálkozóra kerül sor Erdős Virág magyarországi költővel, íróval. Beszélgetőtársa László Noémi kolozsvári költő, műfordító. Április 30-án, kedden, 19 órától, ugyancsak a Szimpla ad otthont a Hartay Csaba magyarországi költővel, íróval tartandó közönségtalálkozónak, amely az Örök rajongók címet viseli. Beszélgetőtársai: Bach Máté és Szonda Szabolcs. Május 1-jén, szerdán, 18 órától, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Fénypecázás címmel Bach Máté magyarországi fotográfus vetített képes előadása látható, hallható. Május 2-án, csütörtökön, 18 órától pedig a Teinben kerül sor az Întâmplări și personaje (Történések és szereplők) című közönségtalálkozóra Florin Lăzărescu jászvásári román íróval. Beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus.

A Bod Péter Megyei Könyvtár a Szent György Napok alatt ad otthont Dr. Antalka Ágota Modern világunk népbetegsége: a kiégés című könyve második, bővített kiadása bemutatójának a szerző jelenlétében, amelyre a Gábor Áron teremben kerül sor április 30., kedd, 17 órától.

Több mint 700 perc élőzene a Szent György napok vásári hétvégéjén!

A sepsiszentgyörgyi városnapok szervezői szerint a május 2. és 5. között zajló vásári hétvégén 5 színpadon 11 fellépő, 4 különböző országból, 7 zenei stílusban több mint 700 perc élőzenét kínál és hagyomány szerint egy óriási tűzijáték zárja majd a 28. Szent György Napokat.

Idén rendhagyó módon már május 2-án, csütörtök este 8 órától sor kerül az első főszínpadi koncertre, amelyet a rétyi Kováts András fúvószenekar tart és ismert filmzenékből és slágerekből összeállított programmal „avatja fel” a Főszínpadot.

Május 3-án, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi Térerő együttes nyitja a fellépők sorát. A kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi zenészekből 2017 őszén alakult társaság, amely első nagylemezén dolgozik, eklektikus pop-rockot játszik, zenéjük napfényes, színes és hangulatos.

Pénteken 19 óra 30 perctől premierként kerül sor a Bagossy Brothers Company és a Heureka Pop Orchestra közös koncertjére. Az egyedülálló szimfonikus koncertet először Sepsiszentgyörgyön mutatják be, amely során a Bagossy ismert dalaiból és a legfrissebb albumuk szerzeményeiből hallhat egyedi válogatást a közönség.

Laurențiu Mocanu alias Guess Who 33 éves bukaresti rapper május 3-án, pénteken 21 óra 45 perctől lép fel. Pályafutását az Anonim nevet viselő együttes tagjaként kezdte, a román nyelvű hip-hop új hullámának egyik legsikeresebb előadója.

Ha nem volna elég a különleges hangvételű koncertekből, akkor még pénteken 23 órától hallható az alternatív rockot játszó 30Y. A 2000-ben alapított négytagú pécsi banda magáénak vallja a Nirvanától és a Red Hot Chili Pepperstől kezdve The Doors-on át a Cardigans-ig szinte minden kísérletező hajlamú, ezredforduló előtti, körüli zenekar életérzését.

Május 4-én, szombaton 18 órától folytatódik az alternatív rock irány, mivel fellép az ugyancsak gyergyószentmiklósi alakulású Teddy Queen. A 2016-ban alakult, „lánynevén” Alteregó együttes, funky és punk beütéseket tartalmazó alternatív, indie-rockot játszik. Ugyancsak szombaton 19 órától fellép Fehérvári Gábor Alfréd, ismertebb nevén Freddie, énekes, előadó, a Rising Star negyedik helyezettje, A Dal 2016 győztese, aki egyáltalán nem mellékesen részt vett Svédországban az Eurovíziós Dalfesztiválon, bejutott a döntőbe és a 19. helyen végzett.

Szombaton 21 órától a legendás Ricchi e Poveri páros dobogtatja meg az idősebb - és nem csak -, generáció szívét, élő zenekari kísérettel szólaltatva meg az Accapulco, Che sarà, a Voulez vous danser, vagy a Sarà perchè ti amo című dalokat. Az 50 éve tartó karrierje során, a formáció 19 albumot adott ki és több mint 20 millió lemezt adott el. Az utóbbi években mindegyik kontinens számos országában, több százezer rajongó előtt adtak sikeres koncerteket. Május 4-e, szombat estét, 23 órától, egy másik klasszikusnak számító csapat, a Holograf zárja. Az 1978-ban, Bukarestben, a Mihai Pochorschi által alakított zenekar frontembere 1985 óta Dan Bittman. Legutóbb ezelőtt tíz évvel jártak Sepsiszentgyörgyön, azóta mit sem csökkent a lendületük, fergeteges koncertre számíthatunk.

Május 5-én, vasárnap a női fellépők teszik fel a koronát az idei Szent György Napokra. 18 órától ismét a kortárs jazz egyik hazai vezéralakja, Luiza Zan veszi birtokba a színpadot. Luiza Zan és All 4 Love négyes olyan produkciókkal érkezik a Szent György Napokra, amely biztosan elnyeri majd a közönség tetszését, funk, R&B és jazz stílusú dalok mellett, saját szerzemények és Bob Marley, Nancy Wilson, Erykah Badu feldolgozások is elhangzanak.

A Szent György Napok zárókoncertjét, május 5-én, vasárnap 20 óra 30 perckor az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen adja. A különleges hangú dalszerző-énekes Finnország legnépszerűbb énekese, különleges lírai szoprán énekhangjával három oktávot tud átívelni, zenéje, akárcsak hangja, erős és érzelmes. A repertoárjában a megszokott metálos elemektől a klasszikus hangzásig minden megtalálható. Május 5-én, vasárnap 22 órától a látványos tűzijáték rakétái festik színesre az eget és ezzel véget ér a Szent György Napok 2019-es kiadása.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?