Erdélyi színésznő is játszik a 18. TIFF nyitófilmjében

A Parking című román-spanyol-cseh koprodukció nemzetközi bemutatójával nyit Kolozsváron a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) május 31-én. A főtéri, szabadtéri vetítésen Tudor Giurgiu rendező, fesztiváligazgató mellett jelen lesz Mihai Smarandache színész, Marin Mălaicu-Hondrari író, a film forgatókönyvét ihlető Apropierea című könyv szerzője, és a stáb több tagja is, közölték a szervezők.

Tudor Giurgiu negyedik játékfilmje a kétezres éves elején játszódik, főszereplője Adrian, az oláhszentgyörgyi költő, aki Spanyolországba emigrál. Cordobai parkolóőrként keresi a kenyerét, miközben reménytelenül szerelmes egy spanyol énekesnőbe és honvágya van. Szerelemkeresése meglepő, érzékeny és kihívásokkal teli történetté alakul.A filmben elismert spanyol színészek (Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo) mellett romániaiak is szerepelnek: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru, illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, Fülöp Erzsébet. A főszerepben Mihai Smarandache, a bukaresti Odeon Színház tagja látható, akit Giurgiu előző filmjében, a Miért én?-ben (De ce eu?) és a Hacker című sorozatban is láthatott a közönség.

A romániai Libra Film gyártásában, a spanyol La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE, valamint a cseh Evolution Films, Studio Beep közreműködésével gyártott film operatőre a hat Gopo-díjas Marius Panduru, a jelmeztervező Fernando García, a zenét Julio de la Rosa szerezte, a producerek Bogdan Crăciun és Olmo Figueredo González-Quevedo. A filmet a Román Filmközpont (CNC) mellett a Junta de Andalucia, a Cseh Filmalap, a Canal Sur, a TVR, az HBO, az Eurimages és az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatta.

A Parking június 14-én kerül a romániai mozikba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?