Ismét látható a Coppélia című balett a Kolozsvári Magyar Operában

A kolozsvári opera a 2018/19-es évadban újra műsorra tűzi Léo Delibes klasszikusát, a Coppéliát. A produkció, amelynek rendező-koreográfusa Rareș Arcadie Cîmpean, karmestere pedig Kulcsár Szabolcs, csütörtök este fél héttől lesz látható az opera nagytermében, olvasható az intézmény közleményében.

Coppélia, Léo Delibes remekműve méltán tartozik a balett műfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi ősbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejéből, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E. T. A. Hoffmann A homokember című elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta.A cselekmény egy kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A főhős, Coppélius elszigetelten élő, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie őket. A fiatal Swanilda besurran a mester műhelyébe, és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázslatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot, a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvőjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az időközben megbékélt Coppélius is részt vesz.

Az előadás szereplői Ioana Terebesy, Alex Dobre, Daniela Timofte, Székely Dániel, Barabás Júlia, Katrinecz Erika, Alin Rîpă, Viorica Bogoi, Simina Ionuța O., Andreea Popa, Délia Göllner, Sergiu Hossu, Kálmán Róbert Attila, Radu Pop, Mircea Cădariu, Smaranda Ciobotariu, illetve a balettkar tagjai Babos Kinga, Camelia Coșa, Antonia Indrei, Oana Felecan, Roberta Lupaș, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Oana Siminic. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és az Octavian Stroia Líceum diákjai. Rareș Arcadie Cîmpean alkotótársai Starmüller Katalin díszlet- és jelmeztervező, Barabás Sándor, Ferenczi Endre hangversenymesterek és Venczel Péter ügyelő voltak.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?