Román film is indul az Arany Pálmáért Cannes-ban


-A A+

Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Arnaud Desplechin, Jean-Pierre és Luc Dardenne, valamint Terrence Malick mellett Corneliu Porumboiu is indul az Arany Pálmáért a május 14-én kezdődő cannes-i filmfesztiválon. A román rendező korábban Camera d'Or debütdíjat, FIPRESCI-díjat és az Un Certain Regard zsűrijének díját nyerte el Cannes-ban.

Corneliu Porumboiu román-francia-német koprodukcióban készült La Gomera című játékfilmje Románia mellett Spanyolországban és Szingapúrban forgott, a főszerepet Vlad Ivanov alakítja.Az Arany Pálmáért további 18 film versenyez, de a szervezők az Un Certain Regard szekció válogatását és a versenyen kívül vetített filmeket is bejelentették csütörtökön. A korábbi cannes-i díjazottak és nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik a 72. cannes-i filmfesztivál.

A szaksajtó által leginkább várt alkotás, Quentin Tarantino legújabb filmje, a Once Upon a Time in America nem szerepel a meghívottak között, mivel - mint Thierry Frémaux művészeti igazgató elmondta - még nem készült el teljesen.

A spanyol Pedro Almodóvar, aki 2017-ben a zsűri elnöke volt, Dolor y gloria című versenyfilmjének főszerepében Antonio Banderas lesz látható, aki egy melankolikus filmrendezőt alakít.

A kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne testvérek The Young Ahmed című szociografikus filmje egy kamasz radikalizálódásáról szól. Az Ez csak a világ vége (Juste la fin du monde) című filmjével három évvel ezelőtt a zsűri Nagydíját elnyert kanadai Xavier Dolan ismét francia nyelvű alkotással (Matthias & Maxime) érkezik. A szintén kétszeres fődíjas Ken Loach brit rendező Sorry We Missed You című filmje egy szerény körülmények között élő házaspár mindennapjairól szól.

Az amerikai Terrence Malick, aki Az élet fája (The Tree of Life) című filmjével 2011-ben Arany Pálmát nyert, a második világháborúról szóló A Hidden Life című új alkotásával tér vissza. Az olasz Marco Bellocchio Il Traditore című filmje pedig egy volt maffiózó történetét dolgozta fel.

A francia mezőnyt négy alkotás képviseli. Arnaud Desplechin a szülővárosában, Roubaix-ban szolgálatot teljesítő rendőrökről igaz történetek alapján forgatott alkotásának (Oh Mercy!) főszerepeit Roschdy Zem, Léa Seydoux és Sarah Forestier alakítják. A francia külvárosokról szól Ly Ladj Les Misérables című filmje, Céline Sciamma Portrait de la jeune fille en feu című alkotásának főszerepét Adele Haenel alakítja. A versenybe először meghívott Justine Triet Virgine Efirával a főszerepben forgatta Sibyl című alkotását. 

Az újoncok között Kelet-Európából a népszerű román rendező Corneliu Porumboiu La Gomera című filmje versenyezhet az Arany Pálmáért, többek között a szenegáli Mati Diop, a kínai Diao Ji-nan, az osztrák Jessica Hausner és a palesztin Elia Szuleiman filmjei mellett. 

A 72. cannes-i filmfesztivál Jim Jarmusch The Dead Don't Die című zombifilmjének díszbemutatójával május 14-én veszi kezdetét a francia Riviérán. A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező lesz, a 83 éves Alain Delont életművéért tiszteletbeli Arany Pálmával tüntetik ki.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X