Kultúra

 • Valamennyi szíriai világörökségi helyszínt veszélyeztetetté nyilvánították

  A Szíriában több mint két éve tartó harcok miatt az UNESCO világörökségi listáján szereplő valamennyi szíriai helyszínt veszélyeztetetté nyilvánította a szervezet Világörökségi Bizottsága a Kambodzsában zajló tanácskozásán csütörtökön.

 • Gyulán tartja az évad utolsó bemutatóját a sepsiszentgyörgyi társulat

  Magyarországi bemutatóval zárja évadát a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Az otthoni színtereken ugyan véget ért az évad, zárásként a sepsiszentgyörgyi magyar társulat hétfőn játszotta a Valami csajok című előadását. A következő időszak viszont sűrűnek ígérkezik, ugyanis a Tamási Áron színház Kisvárdára, majd Gyulára utazik.

 • Meghalt James Gandolfini, a Maffiózók főszereplője

  Meghalt James Gandolfini, a Maffiózók (eredetileg: The Sopranos) című televíziós sorozat főszereplője. Az egyszerre brutális és érzékeny New Jersey-i maffiavezért, Tony Sopranót alakító, 51 éves Gandolfinit Rómában, vakáció közben érte a halál. Feltehetően szívroham végzett vele.

 • Az Arany-léggyel zárja az évadot a Figura

  Gyergyószentmiklóson különleges színházi estével zárul az évad június 24-én, hétfőn. Este 7 órától a Figura Stúdió Színház stúdiótermében felújításra kerül a Figura elmúlt évadának díjnyertes produkciója, Goda Gábor Arany-légy című előadása.

 • Családi tűzhely melege a múzeumok éjszakáján

  A családi tűzhely melege a központi témája a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum által szervezett Múzeumok Éjszakájának június 22-én, szombaton.

 • Bukarestben lép fel a Hargita Együttes

  Június 23, vasárnap Bukarestben, a főváros Polgármesteri Hivatalának meghívására a már hetedszer megszervezett „Zene és hagyományok a Cişmigiu Parkban” nemzetközi folklórfesztiválon vesz részt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

 • Thaiföldi bemutatókon az Osonó színházműhely tagjai

  Bemutatóra készül a Thaiföldön dolgozó Osonó színházműhely. Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi társulat vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezen a héten tartják a Moradokmai Színházi Központtal közös előadásaik bemutatóját.

 • Kultúra városa: nagy pezsgés, kevés pénzből

  Bukarest után Kolozsváron van a legintenzívebb kulturális élet, az erre szánt anyagi támogatás viszont még mindig aránytalanul kevés – derül ki a Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület tagjainak felméréséből, akik a berlini modellt tartják követendő példának. Vagyis azt, hogy a kultúra a polgári lakosság hétköznapi életének részévé váljék.

 • Jó dobbantás, jó folytatással: a 2012-2013-as évad a Szigligeti Színházban

  „Fesztivál az egész!” – ezzel a mottóval kezdte az évadot a nagyváradi Szigligeti Színház, és valóban: egymást érték ősztől tavaszig a szakmai szemlék, találkozók. A fesztiválozáson kívül azonban jónéhány bemutatóra is volt ideje és energiája a társulatnak, amelyek a beígért megújulás szelét hozták el Nagyváradra. Zsehránszky István a 2012-2013-as évadról számol be írásában.

 • Király László a keddi Helikon-est vendége

  A Helikon-estek keretében mutatják be Király László Készülődés Pazsgába című, a budapesti Orpheusz Kiadónál megjelent verseskötetét június 18-án, kedden, 19 órai kezdettel a kolozsvári Bulgakov Kávéház Irodalmi Szalonjában.

 • Az ízig-vérig magyar művész: Hunyadi László

  Hunyadi László szobrászművészt köszöntötték hétfőn este Marosvásárhelyen a Bolyai János Tudomány és Technika Házában. A művész (aki valamennyi Bolyai Alkotótáborban részt vett alkotóként vagy mesterként) idén tölti 80-ik életévét – ez adta az alkalmat az ünneplésre.

 • Sebestyén Ernő koncertje a Bartók Rádióban

  Sebestyén Ernő több mint négy évtized után ismét az MR Szimfonikusokkal szerepelt, hangversenymesterként. A felvételt a Bartók Rádió pénteken sugározza.

 • A Black Sabbath ismét a lemeztoplista csúcsán

  Több mint negyven év után ismét a brit lemeztoplista csúcsán szerepel a Black Sabbath heavy metal rockegyüttes egy új albumával. A banda, amely 1995 óta nem jelentkezett friss lemezzel, utoljára 1970-ben vezette a lemezlistát második, Paranoid című lemezével.

 • Több mint félmillió erdélyi magyar nézheti az ETV-t

  Immár 8 erdélyi megye 386 településén, több mint 500 000 magyar nemzetiségű néző számára elérhetőek az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) műsorai, azt követően, hogy az elmúlt heteben számos helyi kábelszolgáltató is műsorkínálatába vette a televíziót.

 • Kétszáz polgár színházi találkozása képekben

  Vasárnap nyílt meg és hét végéig várja az érdeklődőket a Kolzsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában Makkai Bence fotókiállítása, amely az ATELIER 200 színházi képzés két élménydús napját örökíti meg. A vasárnapi kiállításmegnyitón a kurzus számos résztvevője megjelent, hogy még egyszer felidézze a színpadon együtt órákat, amelyek során eltörlődött a határ „civilek” és „színházi emberek” között.

 • Korhatáros sétákat szerveznek Budapesten

  Budapest "szexuális térképének" néhány területét járják be a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP) új sétái: a programok a dualizmus és a századforduló idejétől napjainkig olyan zárt, a nagyközönség számára többnyire ismeretlen szexuális közösségeket mutatnak be, mint a prostituáltaké vagy a homoszexuálisoké. A részvételt 18 éven felülieknek ajánlják a szervezők.

 • Bizonyítványosztás a Színdarabolóban

  Az ezen a héten zajló Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem miniévadjáról rendez beszélgetést a Színdaraboló, a Marosvásárhelyi Rádió színházi műsora a Bolyai Klubban.

 • Szigligeti Nyári Esték Rigolettóval és Vişniec-darabbal

  Giuseppe Verdi Rigoletto című háromfelvonásos művét tekinthetik meg az érdeklődők június 18-án, kedden 19 órától a nagyváradi színházban a Szigligeti Nyári Esték elnevezésű előadás-sorozat részeként, a Kolozsvári Magyar Opera előadásában. Az előadás rendezője Selmeczi György, karmestere pedig Jankó Zsolt.

 • Magyar koprodukciók a moszkvai filmfesztiválon

  A Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború vetítésével csütörtökön kezdődik és június 29-ig tart a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen két magyar koprodukciót is láthat a közönség. A versenyprogramba 16 mű kapott meghívást, köztük van a szerb-német-francia-magyar koprodukcióban készült Mamaros című alkotás, Momcilo Mrdakovic első rendezése.

 • TÁV-TÉR-KÉP – Ütő Gusztáv kiállítása Sepsiszentgyörgyön

  TÁV-TÉR-KÉP címmel nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Teinben, június 17-én, hétfőn este nyolc órától Ütő Gusztáv kiállítása.