Kultúra

 • Delahoya fesztivál: alakul a program

  Az ország legrégebbi elektronikus zenei fesztiválja, a 17. kiadásánál járó kolozsvári Delahoya bebiztosította magát, ami a minőségi trance, techno, house és underground elektronikus zenei irányzatokat illeti. Június 14-15-én ugyanis olyan produkciók lépnek fel a Gorbó völgyében szervezett fesztiválon, mint a COSMIC GATE, a STEREO MCS VS BAM (Jungle Brothers) - DJ set, a Tiefschwarz (Ali DJ set) / Souvenir/ Berlin, illetve az egyik legjobb román elektronikus zenei csapat, a Şuie Paparude.

 • Magyar grafikus nyert a skót antirasszista pályázaton

  Kétezer pályaműből a magyar grafikus, Slezák Zsuzsanna munkája lett a legjobbnak ítélve a Skóciában kiírt antirasszista pályázaton.

 • Versmondási rekordot döntöttek meg Nyíregyházán

  Megdőlt a legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordja Nyíregyházán: csaknem 2 ezren mondták el egyszerre Váci Mihály versét a nyírségi megyeszékhely sportcsarnokában csütörtök délután.
 • Elhunyt művésztársaik emlékére zenéltek az operások

  Megható emlékkoncerttel tisztelgett a Kolozsvári Állami Magyar Opera társulata a tavalyi év során elhunyt három fiatal kollégájuk – Dániel Zsolt, Dula Imre és Sziklavári Szilárd – emléke előtt. Az In Memoriam koncertet Kulcsár Szabolcs és Giuseppe Carannante vezényelte, az eltávozott művésztársakról szóban Kis-Kalló Erika, Laczkó Vass Róbert és Madarász Lóránt emlékezett meg.
 • Költészet napja: Jónás Tamás drámája a kolozsvári színházban

  Kolozsváron, az Állami Magyar Színházban a magyar költészet napja alkalmából Jónás Tamás: Lélekvesztő című drámáját Köllő Csongor rendezésében felolvasószínházi előadás formájában mutatja be a társulat, és ezt követően a szerzővel Visky András beszélget.
 • Több mint tanárok: a legjobb mentorokat díjazták

  Harmadszor adta át A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia a Mentor Díjakat. A hiánypótló elismerés az ország legjobb tanárait, nevelőit jutalmazza, akiket maguk a tanítványok jelölnek a kitüntetésre. Idén 109 jelölésből választotta ki a kuratórium a Mentor Trófeára leginkább érdemes tíz személyt.
 • Költészet napja: Versasztal Nagyváradon

  A nagyváradi Szigligeti Színház színművészei olvasnak fel magyar költők verseiből a magyar költészet napján, április 11-én, csütörtökön 20 órától a Moszkva Kávézó egy-egy asztalánál
 • Hétvégén jubileumi Humorfesztivál: több ezer nézőt várnak

  Pénteken Marosvásárhelyen rajtol az Erdélyi Humorfesztivál tízedik kiadása, amelyre három városban tartottak előválogatást a szervezők. Szombaton és vasárnap Kolozsvárra költözik a rendezvénysorozat, itt tartják a selejtezőn kiválasztott humoristák versenyét. Idén jóval kevesebben jelentkeztek a Humorfesztre és mindössze hárman jutottak tovább a döntőbe.
 • A Holnap után – nagyváradi művészek fesztiválja

  Április 18-21. között szervezi meg a Szigligeti Színház A Holnap után elnevezésű fesztivált Nagyváradon. A hagyományteremtőnek szánt rendezvénysorozaton olyan irodalmi, színházi, zenei, képzőművészeti személyiségeket szeretnének bemutatni a kezdeményezők, akik munkásságuk révén kötődtek Nagyváradhoz, vagy ott születtek, és akik az egész magyar nyelvterületen, sőt, egyesek európai mércével mérve is, jelentős sikereket értek el.
 • Paul Kalkbrenner, Benga, N.O.H.A. a Félszigeten

  Egy szupersztár DJ, egy stílusalapító elektronikus zenész, két évről évre visszatérő vendég és az utóbbi évek egyik legjópofább magyar slágerének előadója: velük bővül a július 18-21. között a kolozsvári Gorbó völgyében megszervezett Félsziget Fesztivál zenei kínálata – tájékoztattak pénteken a fesztivál szervezői.
 • A Nobel-díjas Mo Jen nem akar többé közszerepelni

  Konferenciákra járás és beszédek tartása helyett a jövőben az írásra koncentrálna a 2012-es év irodalmi Nobel-díjasa, Mo Jen. "Arra kérek mindenkit, a jövőben ne hívjon meg rendezvényekre, mert akármilyen nagyszabású is az, nem fogok elmenni rá" - jelentette ki az író egy pekingi rendezvényen.
 • Tizenegy: a magyar költészet napja a Csíki Játékszínben

  A Csíki Játékszín kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli idén a magyar költészet napját, április 11-ét.
 • Quimby-turné kezdődik szerdán Erdélyben

  Marosvásárhelyi fellépésével kezdi meg erdélyi koncertsorozatát a Quimby ma, április 3-án este 8-tól a Jazz&Blues Klubban. A népszerű magyarországi zenekar április 4-én, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, 5-én Székelyudvarhelyen a Siculus Ifjúsági Házban lép fel, itt az Orient Express lesz a meghívott zenekar.
 • Bodor Ádám a Látó meghívottja Marosvásárhelyen

  A Látó Irodalmi Játékok 21. rendezvényén Bodor Ádám íróval Kovács András Ferenc és Mészáros Sándor fog beszélgetni.
 • Kincses Képeskönyv Nagyváradon

  Április 5-én, pénteken délután 6 órától mutatják be a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében a Kincses Képeskönyv Nagyvárad című kötetet.
 • Csuporra nyomtatott kulturális örökség Nagyszebenben

  Szuvenírtárgyak értékesítésével próbál kimászni a pénzügyi kátyúból a nagyszebeni Brukenthal Múzeum. Az intézmény Brukenthal-címkés bortól kezdve csuprokon és söröskorsókon át bűvös kockáig ötszáz különböző ajándéktárgyakat kínál eladásra, hogy a pénzt önfenntartására fordítsa.
 • Telefonbetyár Gyergyószentmiklóson

  Április 3-án, szerdán este 7 órától újra megtekinthető Mihály Alpár Szilárd Bösendorfer című egyéni produkciója. Karinthy Ferenc művét Papp Éva és Szász M. Mária adaptálta színpadra.