9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét – Beolvasnak a hétköznapoknak!

A családok bevonzása is fő célja a 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezőinek, így a legfiatalabb generációknak is készülnek különlegességekkel a május 9-12. között zajló rendezvénysorozaton: bábszínházzal, népzenével, néptánccal és gyerekelőadásokkal tarkítják a programkínálatot.

A 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten nemcsak az olvasás kerül terítékre, hanem a központi Fogoly utca teljes hosszában könyvvásárnak, interaktív előadásoknak és koncerteknek is teret biztosít – számoltak be a rendezvénysorozat programját ismertető csütörtöki sajtótájékoztatójukon a szervezők.

A gyermekek kipróbálhatják a könyvfalást

A gyerekes családok bevonzásában többek között kulcsfontosságú szerepet kap egy közös verses-dalos mókázás Balázs Imre Józseffel, amely során a költő megzenésített verseit hallgathatják meg saját előadásában. A szórakozáson kívül az alsó tagozatos gyermekek kipróbálhatják a könyvfalást, azt a kolozsvári magyar könyvkiadók összefogásából létrejött játékot, amelynek szívügye az olvasás népszerűsítése és megkedveltetése a fiatalokkal. A pedagógusoknak köszönhetően a könyvfalás nem versenyszerű, mert nem a díjakat, a megmérettetést helyezi előtérbe, hanem a játékos olvasást.

A Kriterion igazgatója, H. Szabó Gyula elmondása szerint a játék „sikerre van ítélve”, ezt pedig az eddigi jelentkezési eredmények is bizonyítják: 133 csapat jelezte részvételi szándékát, ami összesen 399 gyermeket jelent. A könyvfalás egy másik érdekessége, hogy a szervezők eredetileg Kolozsvár környéki csapatok jelentkezésére számítottak, de a jelenlegi állás szerint a csapatok csupán 50 százaléka kolozsvári, a másik fele pedig Erdély és Székelyföld különböző területeiről származik.

A gyermekprogramokkal párhuzamosan a kamaszok bajnokká slamelhetik magukat a licis slam poetry bajnokságon, amelyet idén is a Nest szervez. A kíváncsi fiatalok pedig közéleti személyiségeket is kikölcsönözhetnek az élőkönyvtárakból.

A felnőttekről sem feledkeznek meg

A felnőtteknek is jut bőven a színes kínálatból, ugyanis az érdeklődők műfordítói kerekasztalok előadásaihoz és műhelymunkáihoz csatlakozhatnak, valamint a Bulgakov kávéház irodalmi kvíz-estjén megmérettethetik magukat. Mindemellett lehetőségük nyílik a helikoni mártírok tiszteletére szervezett konferencián is részt venni, amelyet a Kemény János Alapítvány közreműködésével szerveznek.

A konferencia meghívottjai Veress Emese Gyöngyvér, erdélyi magyar néprajzi szakíró, Gidó Attila, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet osztályvezetője és Filep Tamás Gusztáv, magyarországi kisebbségkutató és művelődéstörténész. A mártírokra való emlékezés során nem feltétlenül a holokausztra terelnék a figyelmet, hanem arra, hogy a mártírhalál nem minden esetben a hovatartozástól függ. Ebben a témában hangsúlyoznák azoknak a helikoni íróknak a tevékenységeit, akik a társaik megmentéséért küzdve vesztették életüket.

Az irodalmi könyvbemutatós programok jelentősen kibővülnek: egyrészt több helyszínen zajlanak majd, és a zenés könyvbemutatóktól az író-olvasó találkozókig mindent megtalálhatunk a kínálatban. Az interaktív programok mellett a szórakoztatásról sem feledkeznek meg a szervezők: a népzenét kedvelőknek a Tokos zenekar húzza majd a talpalávalót, a verskedvelőknek pedig a Misztrál együttes biztosítja a lélekmelengetést.

A 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alapgondolata Nényei Pál Az irodalom visszavág című könyvének fő üzenete: nem közelíthetünk tananyagként ahhoz, ami voltaképpen élet és halál kérdése. Erre alapozva igyekeznek minél életszerűbbé tenni az irodalmat: gyermekeket vonzanak be, akiknek a kezét fiatal felnőttek és idősebbek fogják. Ezáltal családossá, gyermekivé, olvasóbaráttá szentelik a könyvhetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?