A Személyi Kultusszal folytatódik a Tranzit Ház színházi sorozata

A bukaresti roma társulat, a Giuvlipen hozza el Személyi Kultusz című előadását a kolozsvári Tranzit Házba, ahol két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadást/performanszot lát vendégül a Tranzíciók programsorozat.

A Személyi Kultusz egy performatív kísérlet, amely a Román Kommunista Párt Politikai Bizottságának dokumentumai valamint titkosszolgálati anyagok alapján kérdez rá arra, hogy hogyan viszonyulunk közelmúltunk történelméhez és annak halott személyiségeihez, olavasható az előadás leírásában, amely arra is rákérdez, hogy hogyan lehetséges performatív módon viszonyulni egy mai napig nehezen érthető időszakhoz, amelyről nem is tudunk túl sokat?
A Személyi Kultusz nem más, mint egy bulvár televíziós műsor, amelyet Nicolae Ceaușescu vezet, meghívottai pedig Ana Pauker és Gheorghiu-Dej, derül ki Oana Stoica Scena 9 folyóirat számára írt kritikájából. „Ahogy ebből a formátumból következik, a politikai témák a meghívottak magánéletének pikáns részleteivel, valamint „művészi pillanatokkal” váltakoznak, amikoris mindenki nevet, énekel és táncol” – írja a kritikus, aki szerint az előadásnak sikerül tematizálnia közelmúltunk történelmének egy vitatott periódusát.

A Giuvlipen társulat produkciójában fellép Oana Rusu, Andrei Șerban, Raj Alexandru Udrea, írta és rendezte Mihai Lukács, a zenéért Rekabu és Nicky Stevens felelt, a díszletet Iulia Toma tervezte, a videó Claudiu Cobilanschi munkája.

Az előadás a Tranzit Ház euroregionális kortárs művészeti programjának, a Tranzícióknak a része. A két éves programosorozat során 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadást/performanszt láthatunk Kolozsváron, ezek kivételes állapotokról, határokról és kirekesztésről szólnak, miközben helyzetünk újragondolásának a lehetőségét, a fejlődés útjait és az együttélés új formáit keresik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?