StudJazzFest: marosvásárhelyi és csíkszeredai zenészt is díjaztak

Nyolc országból érkeztek versenyzők az április 10. és 13. között megrendezett 11. Nemzetközi Ifjúsági Jazzversenyre és Fesztiválra, amelyet a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club látott vendégül. 

A fesztivál nulladik, ingyenes napja hagyományosan a helyi tehetségeké, a Művészeti Líceum, a Népművészeti Iskola és a Rocksuli diákjai mutatkoztak be.A verseny másnap kezdődött, a fiatal művészhallgatóknak előre megadott számokkal kellett készülniük a megmérettetésre, közölték a szervezők. A fesztivál szervezésében egyébként a klub mellett az Egyetemista Kultúrház és a Partitúra Kulturális Egyesület is részt vett.

A fesztivál zenei mentora az elismert magyarországi jazz-zongoraművész, Sárik Péter, moderátora pedig a bukaresti, igen népszerű Mike Godoroja, aki zenészként, zeneszerzőként, producerként és rádiós-televíziós műsorvezetőként is tevékenykedik.

A zsűri neves romániai és magyarországi szakemberekből állt, sőt, idén Írországból is érkezett egy nemzetközi hírű gitárművész, Mike Nielsen aki részt vett a bírák munkájában. Mellette a romániai Alex Man jazzgitárművész, tanár, Florian Lungu jazzkritikus, producer, rádiós-televíziós műsorvezető, Romeo Cozma jazz-zongoraművész, tanár és a magyarországi Gyárfás István jazzgitárművész, tanár hallgatta meg és bírálta el a versenyzők teljesítményét.

A zsűri több kategóriában is díjazta a legjobbakat, a nyeremények összértéke 3 ezer euró. A legjobb zenekar a holland Enrico Le Noci Quartet lett (Enrico Le Noci gitár, Jackson Sang Geun nagybőgő, Mattheus Geerts zongora, Egidio Gentile dobok), a legjobb hangszeres szólista a marosvásárhelyi születésű, Magyarországon tanuló Pethő Csaba (gitár). A zsűri különdíját az Ausztriából érkező Molnár Tamás Quartet kapta (Molnár Tamás szaxofon, Luca Zambito zongora, Thomas Milacher nagybőgő, Stefan Kemminger dobok), illetve díjazásban részesült Denis Gagiu (pánsíp) Romániából, illetve a csíkszeredai születésű és szintén Magyarországon tanuló Csíki Ágoston (gitár).Napközben workshopok zajlottak, amelyek ingyenesek és nyitottak voltak bárki számára, délután-este a versenyé volt a főszerep, majd jött a fesztivál: neves jazz előadók léptek fel a klub színpadán. Idén Magyarországról Szőke Nikoletta és Zolbert, Romániából Petra Acker, Sorin Zlat, Írországból pedig Mike Nielsen lépett fel. A tavalyi verseny győztesét is meghívták a szervezők, így kapott lehetőséget a fiatal magyarországi zenekar, a Bari Lacika Trio a szélesebb publikum előtt való bemutatkozásra. A napok jam session-nel és borkóstolóval zárultak, ugyanakkor bárki elhozhatta a kedvenc bakelitlemezét és közös zenehallgatás közben megmutathatta a többieknek.A fesztivál megünnepelte a magyar költészet napját is, a marosvásárhelyi Kór-Társak zenekar magyar és román kortárs költők verseivel hívta kultúraközi párbeszédre a közönséget. A zenét Cári Tibor szerezte, az együttes énekese Sebestyén Aba színművész, rendező és Sânziana Tarța színésznő, és meglepés vendégként az ismert erdélyi énekesnő, Koszika is részt vett az előadáson. A zenei kíséretet a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia 13 zenésze biztosította.

A véradást népszerűsítették a szervezők

A fesztiválon ingyenesen vehettek részt a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai, ugyanakkor aki a fesztivál ideje alatt vért adott, szintén díjmentesen léphetett be. A vérközpont visszajelzése szerint ezen időszak alatt 20 százalékkal nőtt a véradások száma.

„A társadalmi felelősségvállalás számunkra nem csak üres szlogen, így mi, a fesztivál szervezői úgy döntöttünk, hogy azt, aki hozzánk hasonlóan gondolkodik, megajándékozzuk. Voltak, akik éltek a lehetőséggel, reméljük, jövőre még népszerűbb lesz a kezdeményezés” – hangsúlyozta a fesztiváligazgató, Demeter József „Döme”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?