Kultúra

 • Kolozsvárra érkezett Mario Vargas Llosa

  Kolozsvárra érkezett vasárnap Mario Vargas Llosa, akit hétfőn a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktorává avatnak.  A Nobel-díjas perui író vasárnap este Ezeregy éjszaka című drámájának a bemutatóján vesz részt a kolozsvári román Nemzeti Színházban. A díszdoktori cím átadási ceremóniáját hétfőn tartják az egyetem dísztermében.

 • Cannes – eső és iráni-kínai vezetés a fesztiválon

  Az özönvízszerű folyamatos esőzés miatt a szokásosnál is jobban megteltek a hétvégén a vetítések a 66. cannes-i filmfesztiválon, ahol a versenyfilmek harmadának bemutatása után az iráni Aszgar Farhadi Párizsban forgatott családi drámája, a Le Passé (A múlt) vezeti a francia kritikusok listáját, a külföldieknek pedig a kínai versenyfilm tetszett eddig a legjobban.

 • Kolozsvári vendégjátékok a Vígszínházban

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátékait tekintheti meg a budapesti Vígszínház közönsége: május 29-én Tompa Gábor társulatának két előadását is láthatja a közönség a Pesti Színházban és a Házi Színpadon.

 • Szertartáskönyvek tárlata nyílt a Teleki Tékában (GALÉRIA)

  Római katolikus, görög-keleti, református, evangélikus szertartáskönyvek, valamint a zsidó vallási szent könyve, a Tóra tekinthető meg a péntek este megnyílt tárlaton, a marosvásárhelyi Teleki Téka időszakos kiállító termében.

 • Visszaemlékezés honvággyal Horváth Matild könyvében

  Horváth Matild "Földem, népem, életem" című kötetét mutatták be Marosvásárhelyen a Bernády Házban. A volt politikai fogoly, nyugalmazott tanítónő könyvét Bajna György gyergyószentmiklósi újságíró méltatta.

 • Átadták a Communitas alkotói ösztöndíjait

  Negyvenkét alkotói ösztöndíjat adott át idén a Communitas Alapítvány. A díjátadó gálát Marosvásárhelyen, a Művészeti Egyetem Stúdiótermében tartották Markó Béla elnökletével.

 • Retrospektív Mattis János kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön

  A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ (EMüK) szervezésében május 22-én, szerdán 18 órától Mattis János retrospektív kiállítás nyílik a Lábas Házban.

 • Háromszéki zongoraművész nyerte meg a Magyar Zene Fesztivált

  Ambrus Sándor József háromszéki fiatal zongoraművész nyerte meg a Bukarestben megszervezett IX. Magyar Zene Fesztivál első díját.

 • Múzeumok éjszakája Kolozsváron, középkori hangulattal

  Május 18-a és 19-e közötti éjszakán Kolozsváron is megrendezik a Szabók bástyájánál a Múzeumok éjszakája elnevezésű, Nyugat- Európa más városaiban oly népszerű programsorozatot. A Szabók bástyája szolgál helyszínül az idei kezdeményezésnek, a szervezők pedig a Polgármesteri Hivatallal közösen igyekeztek egy rendkívül színes programkínálatot összeállítani. A tudományos jellegű, de közérthetően előadott szakmai előadásokon kívül lesz középkori táncoktatás, különböző kézműves foglalkozások, Shakespeare-szonettek és Moliére műveiből készült előadás, az éjszaka "fénypontja" pedig a hajnalban 4 órakor sorra kerülő őrségváltás a Várfalon.

 • Sikerregény színpadi adaptációja Kolozsváron

  Az évad újabb bemutatóra hívja az érdeklődőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház: kedden, május 21-én este 8 órától a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült Csipke című előadást Mezei Kinga rendezésében tekintheti meg a közönség a stúdióteremben. A színpadi adaptációt Góli Kornélia és Mezei Kinga készítette.

 • Grafikai kiállítás ínyenceknek

  Ősi nyomdatechnika és korszerű trend ötvözése eredményeképpen „ínyenceknek” is érdekes tárlat nyílt a Gyergyószentmiklósi Kulturális Központban, a Székelyföld Napok keretében. A tárlat anyagát a január 5-13. között lezajlott gyergyószárhegyi V. Grafikusok tábor munkái képezik, amelynek a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ adott helyet.

 • Megújulásvágy Incze Mózes festményein (FOTÓGALÉRIA)

  Újabb képzőművészeti kiállítás nyílt csütörtök este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Incze Mózes baróti születésű, Magyarországon élő festőművész mutatkozott be, - nem először – a marosvásárhelyi közönség előtt.

 • Pünkösdi koncert Márton Áron emlékére

  Pünkösd vasárnapján a Népemért vállalom című zeneművet mutatják be Gyimesbükkben, a kontumáci kápolna melletti színpadon. A Márton Áron életének fontosabb mozzanatait, munkásságát feldolgozó zenemű bemutatása délelőtt 11 órakor kezdődik, az előadást a Duna tévé élőben közvetíti.

 • Kulturális főváros: három alapelvre és több ezer diákra épít Kolozsvár

  A Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Képzőművészeti Egyetem partnerségét és támogatását élvezi a Kolozsvár – Európa Kulturális Fővárosa projekt, hangzott el csütörtökön a Kolozs megyei Prefektúrán tartott megbeszélésen. A kincses város 2021-ben szeretné viselni a címet, ehhez azonban tervezet-csomagjával olyan romániai városokat kell leköröznie, mint Temesvár, Iaşi vagy Sepsiszentgyörgy.    

 • Könyvtárat neveztek el Sepsiszentgyörgyön Domokos Gézáról

  Sepsiszentgyörgyön könyvtárakat neveztek el Domokos Géza íróról és Teleki Domokos történészről. A Székely Mikó Kollégium épületeinek korszerűsítése révén modern teret alakítottak ki az iskola ifjúsági könyvtára számára, amelyet Domokos Gézáról neveztek el.

 • TIFF-kóstoló: világbajnok gyermekfilmek Kolozsváron

  A TIFF-nél korábban, már május 20-án megkezdődik a fesztivál gyermekeknek szóló programja, az EducaTIFF. A legfiatalabb közönségnek szóló mozik között egy olyan alkotást is vetítenek az előbemutatók hetén, amelyet az idén Oscar-díjra jelöltek.

 • Orbán Balázs-díj Székelyföld értékeinek megőrzéséért

   Három műemlékvédő egyesület kapta meg az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjat. A rangos elismerést 2011 óta nyújtja át a három székely megye azoknak, akik – a névadó nyomdokaiba lépve – sokat tesznek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációban.

 • Megkezdődött a 66. cannes-i filmfesztivál

  Baz Luhrmann A nagy Gatsby című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 66. cannes-i filmfesztivál. A mustrát a film főszereplője, Leonardo DiCaprio nyitotta meg.

 • „Kié ez a hely?” – A székelyföldi települések szimbolikus tereit kutatták

  A IV. Székelyföld Napok rendezvénysorozat egyik kiemelkedő konferenciáját Csíkszeredában tartották, szerdán a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában. Az előadás-sorozat Szimbolikus térhasználat a Székelyföldön címmel zajlott, amelyen kutatók, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjai mutatták be kutatásaik eredményét.

 • Megkezdődött a Magyar Zene Fesztivál Bukarestben

  Minden korábbinál több kamaraegyüttes részvételével kezdődött meg kedden Bukarestben a IX. Magyar Zene Fesztivál, amelyet a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központ szervez minden évben fiatal zenészek felkarolása céljából.