Fesztivál- és kasszasikerek - új címeket jelentett be a 18. TIFF

Újabb filmcímeket tettek közzé a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál programjából. A több mint 200 alkotás között több fesztiválnyertes szerepel majd, vetítik Pálfi György sci-fijét, és Maia Morgenstern is feltűnik majd a nagyvásznon, közölték szerdán a szervezők.

A 2019-es Berlinálén Arany Medve-díjat nyert Synonyms (r. Nadav Lapid) főszereplője egy izraeli katona, aki Párizsba költözik és eldönti, hogy szakít a múltjával, annyira, hogy többé meg sem szólal az anyanyelvén. Miközben francia szavakat ismételget, és arra vágyik, hogy egy másik kultúra „örökbe fogadja”, mégsem szabadulhat valódi önmagától.Bemutatják a világ fesztiváljait bejáró An Elephant Sitting Still (Da xiang xi di er zuo) című filmet, Hu Bo kínai író első, és sajnos utolsó filmjét, a forgatás után nem sokkal ugyanis a rendező meghalt. A film három férfiról szól, akiknek egy banálisnak induló történet miatt menekülniük kell a közösségükből, célpontjuk pedig egy mancsúriai város, a mozdulatlan elefánt állítólagos otthona. 

A San Sebastian-i Filmfesztivál nagydíjasa, az Entre Dos Aquas (r. Isaki Lacuesta) 12 év után folytatja a La Leyenda del tiempo című filmből ismert roma testvérpár történetét. A helyzet kilátástalan: úgy tűnik, az elfelejtett spanyol kisváros peremén élő testvérpárnak nincs esélye jobb jövőre azon a helyen, ahol rekordot csak munkanélküliségben és drogforgalmazásban szoktak elérni. 

Ismét visszatér a TIFF-re a fesztivál egyik törzsvendége, Sebastian Lelio legújabb filmjével, a díjnyertes Gloria angol nyelvű remake-jével, amelyet cask azért készített el, hogy Julianne Moore-ral dolgozhasson. A színésznő remekel az elvált, de egy váratlan szerelmi örvénybe pottyanó középkorú nő szerepében.Rekonstrukció (Reconstruction) című debütfilmje után minden idők legnagyobb bevételt termelő dán filmjével, A 64-es betegnaplóval (The Purity of Vengeance) tér vissza a TIFF-re Christoffer Boe, aminek a nordic noir műfaj rajongói nagyon fognak örülni.

Pálfi György Az Úr hangja című Stanislaw Lem-adaptációja is szerepel a fesztivál műsorán. A film főszereplője egy fiatal férfi, aki rég kivándorolt apja után kutatva utazik az Egyesült Államokba. 

Az eddigi felhozatal egyik legellenállhatatlanabb filmje a szervezők szerint a The Bra című német-azeri koprodukció, amelyben egyáltalán nincs párbeszéd, de azért is különleges, mert feltűnik benne Maia Morgenstern. Veit Helmer abszurd és kedves vígjátéka egy mozdonyvezetőről szól ("Miki" Manojlović), aki a nagy Ő keresésére indul, miután egy melltartót talál a mozdonyára akasztva.Denys Arcand Arany Pálmára és Oscar-díjra jelölt rendező Az amerikai birodalom bukása (La chute de l'empire americain) című filmjét is láthatjuk Kolozsváron, amelynek főszereplője akaratán kívül egy rablás résztvevőjévé válik. A hozzá került két táskányi pénz hatására fokozatosan lemond addigi értékrendjéről és modern Robin Hooddá válik. 

Az 1990-es olaszországi focivilágbajnokság idején játszódik Paolo Virzi (Őrült boldogság/La pazza gioia) új vígjátéka, a vb hivatalos himnuszára utaló címet viselő Notti Magiche, amelyben három forgatókönyvírót vádolnak egy filmproducer meggyilkolásával, az előzetes letartóztatásban pedig az olasz mozi fénykoráról anekdotáznak. A bűnügyi komédia cinefileknek szóló utalásokkal van tele. 

A 2018 végén elhunyt Bernardo Bertoluccira a rendező A megalkuvó (Il conformista) című 1970-es filmjének vetítésével emlékezik a TIFF. A fesztivált május 31. és június 9. között szervezik meg Kolozsváron.

Kapcsolódók

Kimaradt?