Megújul a székelyudvarhelyi Székely Támadt vár

Az Európai Unió támogatásával újul meg a székelyudvarhelyi Székely Támadt vár közölte kedden honlapján a város polgármesteri hivatala.

A város központjában álló romos vár felújításáról szóló szerződést hétfőn írta alá Gálfi Árpád polgármester. A beruházás összértéke 21,46 millió lej, amelyből a városnak mindössze kétszázalékos önrészt kell biztosítania. A beruházás célja a teljes várfal felújítása és megerősítése, a keleti Hajdú-bástya újjáépítése, illetve a várfalakon belüli terek, zöldövezetek, járófelületek felújítása.

A tervek szerint a bástya Udvarhely új közösségi és kulturális központjává válik, amelyben kiállítóterek, filmvetítésre alkalmas terem, konferenciaterem és kilátó is helyet kap majd. Megnyitják a vár régi, eredeti bejáratát, a Fóris-bástya helyén szabadtéri színpad, a Bánffy- és a Telegdy-bástyánál pedig egy-egy szabadtéri kiállítótér kap helyet. A pályázat révén felújítják és sétálóutcává alakítják a várfal délkeleti oldala mellett haladó Tó utcát is.

A ma látható Székely Támadt várat János Zsigmond fejedelem építtette 156265 között, az ellene fellázadt székelyek megfékezésére, és így több évtizeden át a fejedelmi elnyomó hatalom támaszaként szolgált. 1599-ben a várat mint az elnyomás jelképét lerombolták a Vitéz Mihály vajdához csatlakozó közszékelyek, de rövid időn belül újraépítették. A vár a kuruc-labanc háborút is megszenvedte, 1706-ban a kurucok lerombolták, hogy ne kerüljön az ellenség kezére, és ez után már nem is építették vissza. A romos várat 1852-ben a Kornis családtól vásárolta meg Székelyudvarhely elöljárósága.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?