Kultúra

 • Vándorúton: otthonról haza – táncelőadás Csíkban

  Szórakoztató, de egyben gondolkodásra késztető előadást láthat a csíki közönség a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes jóvoltából. A „Vándorúton - Otthonról haza” produkcióban különböző tájegységek hagyományai elevenednek meg, míg az élet és boldogságkeresés útjainak fő állomásainál megállnak előadók és befogadók egy-egy táncra.  

   

 • Méhes György mesedélután a kolozsvári Bulgakovban

  A 97 éve született Méhes György emlékére a kolozsvári Puck Bábszínház és az életművet gondozó Erdélyi Híradó Kiadó mesedélutánt szervez a kolozsvári Bulgakov kávézóban.

   

 • Túl/Élő Adás – Killár Kovács Katalin könyvét mutatták be

  Killár Kovács Katalin marosvásárhelyi színésznő, színészpedagógus, nyugalmazott egyetemi tanár, volt rádió-munkatárs Túl/Élő Adás című publicisztikai kötetét mutatták be az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Élőkönyv-színpadán.

 • Több magyar film elkelt Cannes-ban

  Jelentős az érdeklődés a Filmalap által támogatott új magyar filmek iránt a cannes-i filmfesztivál jelenleg is zajló filmvásárán, amelyen több magyar alkotás forgalmazási jogát már megvásárolták.

 • Koncertek, versek és filmklasszikus Szentgyörgyön

  Három, a Hang és a szó tematikus év jegyében szervezett rendezvényt szerveznek ezen a héten Sepsiszentgyörgyön. Szerdán este szabadtéri filmvetítés lesz, pénteken irodalmi estet és koncertet tartanak a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Főváros program részeként.

 • A fiú: az évad utolsó premierje Váradon

  Forgách András író, Jászai Mari-díjas dramaturg jegyzi a nagyváradi Szigligeti Színházban A fiú című drámát. A 16 éven felülieknek ajánlott előadást maga a szerző rendezte.

 • Cseh nyelven olvasható a Barni könyve, franciául a Mamó

  Figyelemreméltó "karriert" futnak be erdélyi írók könyvei: Zágoni Balázs meséskönyvét, a „Barni könyve” című kötetet cseh nyelvre, Máté Angi "Mamó" című regényét franciára fordították le a közelmúltban. A Mamó színpadi adaptációjának ősbemutatója pedig kedd este volt a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

 • Dijonban, majd Budapesten vendégszerepel a kolozsvári társulat

  A hónap végén a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata két külföldi turnén vesz részt. Először a 2013. május 17–26  között zajló 24. Théâtre Dijon Bourgogne nemzetközi színházi fesztiválja, a „Theatre en Mai” meghívásának tesznek eleget Kelet Franciaországban. A Don Juan ünnepélyes vacsorája című, Matthias Langhoff rendezte előadást május 25-én, szombaton 19 órakor és 26-án, vasárnap 17 órakor a Théâtre Dijon Bourgogne nagytermében mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

 • Nádasdy Borbála: Mindig színésznő szerettem volna lenni

  Közös rendezvényt szervezett kedd este Marosvásárhelyen a Kemény Zsigmond Társaság és a Castellum Alapítvány. Az esemény meghívottja Nádasdy Borbála volt, akinek három életrajzi kötetével ismerkedhetett meg a marosvásárhelyi közönség.

 • Pénteken kezdődik a TESZT Temesváron

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház által szervezett Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) május 24-én, pénteken 17 órától, a Békeidő című előadással kezdődik, melyet Hajdu Szabolcs rendezett a temesvári színházban. Az idei nyolcnapos TESZT alkalmával a színház alapításának 60. évfordulóját is ünnepli, ennek jegyében a fő programhoz kapcsolódóan számos évfordulós esemény is lesz, többek között kiállításmegnyitó és gála is várja az érdeklődőket.

 • Györkös Mányi Albert emlékkiállítás nyílik Kolozsváron

  Györkös Mányi Albert kiállításai között címmel rendhagyó emlékkiállítás nyílik 2013. május 29-én, szerdán, 18 órakor a zenetanár-festőművész halálának 20. évfordulóján.

 • Optimista gondolatok Mario Vargas Llosától

  „Tudnánk-e élni a fikcióba menekülés nélkül?” – ez volt az alapkérdés, amit a keddi, kolozsvári beszélgetésen tett fel Gabriel Liiceanu. A válasz természetesen: nem. Hogy miért nem tudnánk, és miért nincs ok nagyon sötét borúlátásra, azt fejtette ki a Bölcsészkar Eminescu termében zsúfolódó hallgatóság előtt  Mario Vargas Llosa.

 • Évről évre gyarapszik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

  Még több stand, még több helyszín, még több program várható a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten június 5-9. között a Mátyás király szülőháza előtti téren, ahol a nyomtatott betű szerelmesei a budapesti könyvhéttel egy időben gyűlhetnek össze ünnepelni.

 • Együttműködik a Félsziget és a Youth@Kolozsvár

  Középtávú, 2013-2015-re szóló együttműködésben állapodott meg a Félsziget és a Youth@Kolozsvár 2015 – tájékoztatott kedden a Félsziget sajtóirodája.

 • Elhunyt a Doors billentyűse

  A világhírű The Doors rockegyüttes egyik alapítója, a billentyűs Ray Manzarek hétfőn egy németországi klinikán adta meg magát az őt hosszú évek óta emésztő betegségnek. Halálát rák okozta, 74 évesen hunyt el.

 • Rendkívüli Carmen-előadás a Kolozsvári Magyar Operában

  2013 május 23-án, csütörtökön este fél héttől tűzte műsorra Georges Bizet CARMEN című operáját a Kolozsvári Magyar Opera. Don José szerepében a nagyközönség Nyári Zoltánt, a budapesti Magyar Állami Operaház tenorját láthatja-hallhatja.

 • Bartók Béla hegedűduók és azok tiszta forrása

  Bartók Béla-koncertre kerül sor a Kolozsvári Rádió koncerttermében 2013. május 23-án, csütörtökön, 17.00 órától, a Donát út. 160. szám alatt.

 • Elhunyt Guttman Mihály zenepedagógus

  Hétfőre virradóra 87. életévében elhunyt Guttman Mihály zenetanár, karnagy, zenepedagógus, a kolozsvári állami filharmónia tagja.  

 • Mario Vargas Llosa a BBTE új díszdoktora

  Az irodalomnak az emberiség fejlődésében betöltött szerepéről, annak hatalommal való viszonyáról beszélt Kolozsváron Mario Vargas Llosa, a Babes-Bolyai Tudományegyetemtől kapott díszdoktori cím hétfői átvételekor. A Nobel-díjas perui író kedden a Bölcsészkaron fog beszélgetni Gabriel Liiceanu román filozófussal.

 • Színre lépett Mario Vargas Llosa Kolozsváron

  Saját darabjának fináléjában szerepelt vasárnap este Mario Vargas Llosa író a kolozsvári Nemzeti Színházban, ahol tiszteletére "Az Ezeregyéjszakai meséi" című színművét adták elő. A Nobel-díjas perui író hétfőn a Babes-Bolyai Tudományegyetem Doctor Honoris Causa címét veszi át, majd kedden Gabriel Liiceanuval beszélget a kolozsvári közönség előtt.