Hétvégén jubileumi Humorfesztivál: több ezer nézőt várnak

Pénteken Marosvásárhelyen rajtol az Erdélyi Humorfesztivál tízedik kiadása, amelyre három városban tartottak előválogatást a szervezők. Szombaton és vasárnap Kolozsvárra költözik a rendezvénysorozat, itt tartják a selejtezőn kiválasztott humoristák versenyét. Idén jóval kevesebben jelentkeztek a Humorfesztre és mindössze hárman jutottak tovább a döntőbe.IMG 5666

„Úgy tűnik, a mi generációnk erdélyi magyar humoristáit már nagyjából megtaláltuk" – állapította meg Bálint Ferenc, azaz BéFé, a Szomszédnéni Produkciós Iroda egyik tagja a tízedik Erdélyi Humorfesztivál kolozsvári, keddi sajtótájékoztatóján. Az idei Humorfesztre ugyanis az előző évekhez képest jóval kevesebb (mindössze tíz) versenyző jelentkezett, közülük is csak három produkció ütötte meg a kívánt színvonalat. „Valószínűleg el kell telnie 8-10 évnek, hogy egy újabb humorista-generáció kitermelődjön" – véli Bálint Ferenc, aki sikeresnek tartja az elmúlt tíz évet, mert számos valóban tehetséges előadóművészt fedeztek fel, ugyanakkor megfontolná a Magyar Rádió által bevezetett nyolcéves ciklust, ami a humorfesztivál megszervezését illeti.

„Lehet, hogy jövőre pihentetjük a versenyt, és az Erdélyi Humorfesztivál igazából csak az erdélyi humoristák gálája lesz" – vetette fel BéFé.IMG 5646

A szombati, kolozsvári humoresten tehát a következő ifjú tehetségek léphetnek a Diákművelődési Ház színpadára (olyan befutott és elismert humoristák nyomában, mint Zsók Levente, Felméri Péter vagy az Open Stage): Mihály Gergő Szatmárról, Kocsis Dávid Kolozsvárról és két székelyudvarhelyi lány, Olosz Réka és Győrffy Edina, akik közös produkciójukkal jól megnevettették már a selejtező közönségét is – tudtuk meg Tóth Szabolcstól, a másik Szomszédnénistől.

„A jegyeladások alapján ez lesz az eddigi legnagyobb közönséget vonzó Humorfesztivál" – mondta Jakab Adorján, a szervező RMDSZ képviselője. Az előválogatások nézőit és a marosvásárhelyi, valamint a két kolozsvári estére jegyet váltó érdeklődőket összesítve mintegy 2500 nézőre számítanak a szervezők. „Az RMDSZ számára nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítson fiatal, tehetséges humoristák felfedezésére, és az utóbbi tíz évben több pozitív példa is volt ennek sikerére" – tette hozzá a szervező.IMG 5652

Az RMDSZ által felajánlott fődíj 1000 lej. Az április 13-ai, szombati humoresten György Botond, Balla Levente, Zsók Levente, Kun Zsolt, az „irodalmi stand-up" új sztárja: Muszka Sándor, a tavalyi Humorfeszt nyertese: Kovács-Hont Imre, az Open Stage paródiacsapat egyik tagja és Felméri Péter izzítja be a hangulatot a versenyzők számára. Az est sztárvendége Beliczai Balázs lesz, Magyarország egyik piacvezető stand-up komikusa, aki zenetörténeti áttekintésében bebizonyítja majd, hogy egyetlen Beatles-számra valamennyi divatos slágert el lehet játszani.

A versenyzők szombatja előtt és után, pénteken Marosvásárhelyen és vasárnap Kolozsváron A szomszédnéni odát van! egész estés előadást tekinthetik meg a nézők. A produkció ismertetője szerint „két óra nevetés a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjaival, Bálint Ferenccel és Tóth Szabolccsal, a Showder Klubos Janklovics Péter, valamint Vida Péter vendégjátékával".

A szomszédnéni odát van! produkcióról itt írtunk részletesebben, a 10. Erdélyi Humorfesztivál végleges programját pedig itt lehet megtalálni.

Jegyek még vannak, de rohamosan fogynak, interneten is lehet foglalni a biletmaster.ro honlapon.

Kimaradt?