Székelyföldön turnézik a budapesti Közép-Európa Táncszínház

Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön lép fel Magyarország legrégebbi, jelenleg is egyik leginnovatívabb táncszínháza.

Április 13-án, szombaton a budapesti Közép-Európa Táncszínház két előadása látható a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban. 17 órától Horváth Adrienn Metamorfózis című szólója tekinthető meg a stúdióteremben, 19 órától a Poly című előadás kerül műsorra a nagyteremben, melynek koreográfusa Eryk Makohon, a Cracow Dance Theatre alapítója, igazgatója.Az együttes a sepsiszentgyörgyi M Stúdió meghívására a Háromszék Táncstúdióban is fellép: április 14-én, vasárnap 19 órától a Mészáros Máté rendezésében készült InsoundOut című produkciót, április 15-én hétfőn 19 órától pedig a Poly című előadást játssza.

A Metamorfózis az őrület határán lévő ember személyiségváltozásait kutatja. A harminc percesre tervezett szóló olyan horror és thriller filmekből táplálkozik, mint Stanley Kubrick Ragyogás (Shining) vagy Lars von Trier Antikrisztus (Antichrist) című filmje. A szóló egy különös térben játszódik, ahol rövid epizódok láncolata húz erős kontrasztot a megjelenített karakter különböző realitásai közé. A darab célja nem a teljes megértés, hanem az egymást átfedő realitások metszetén keresztül az átalakulások tettenérése. Az előadás koreográfusa Halász Gábor, előadó Horváth Adrienn.

A Poly című előadást a párkapcsolatok építésében létrejött változások ihlették. Izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leképezhető, viszony-kavalkád adja a mű kiindulópontját. Emberként individuumok vagyunk, azonban a kapcsolataink révén egy nagyobb hálózat részei is, s relációink meghatározó szereppel bírnak a társadalmi pozíciónk kialakulásában. Az alkotók ezt a pozíciót próbálják vizsgálni egy tágabb kontextusból, s mindeközben a modern szerelmi kapcsolatok formáit kutatják. Az előadás koreográfusa Eryk Makohon, előadják Dunai Bettina, Füzesi Csongor, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László, Nagy Csaba Mátyás, Nyeste Adrienn, Ruzsom Mátyás és Szilvási Anna.Az InsoundOut Mádi László egyéni előadása, Mészáros Máté koreográfiájában. Mádi László életében már gyermekkora óta nagy szerepet játszik a tánc. Most mégis egy másik médiumon, a zenén keresztül közelíti meg a koreográfia azt a fejlődéstörténetet, ami meghatározza őt ma táncosként. Az előadás mozgástere egy asztal lapja, melyen a kifejezés eszközei, a táncművész hangszerei helyezkednek el, a mozdulatok üzenetét pedig a zene közvetíti a nézők felé. Az előadás a nézőkben születik meg, akik ezúttal nem a szemükkel, hanem a fülükkel és teljes jelenlétükkel fogadják be a hangzó-mozgó koreográfiát, ahová résztvevőként maguk is meghívást kapnak. Mészáros Máté koreográfiája sokkal inkább egy ünneppé fokozódott közös élmény, mintsem szigorúan vett táncelőadás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?