Elhunyt Elekes Emma színésznő

A halálhírről a szatmárnémeti Harag György Társulat tájékoztatott közösségi oldalán szombaton. „Fájdalommal búcsúzunk társulatunk alapító és örökös tagjától, Szatmár felejthetetlen színésznőjétől, Elekes Emmától” – írták.

Elekes Emma Kolozsváron született 1932. szeptember 17-én. A Kolozsvári Magyar Művészeti Intézet elvégzése után az 1953-ban Nagybányán indult, majd Szatmárnémetiben színtársulatot létrehozó együttes alapító tagja. Elekes Emma így emlékezik vissza pályájára: „Eljátszottam a világirodalom legnagyobb szerepeit, jól vagy rosszul, nem tudom, örömöt is okozott, keserűséget is.”

 

Elekes Emma munkássága fontos színháztörténeti fejezet Szatmárnémetiben, olvasható a színház közleményében. Tehetségét kitüntetések egész sorával ismerte el a szakma: 1958-ban, Bukarestben a Színházi Fesztivál első, 1962-ben harmadik díját nyerte el. 1966-ban Prágában, 1974-ben Varsóban is kitüntették. 1993-ban Kisvárdán a legjobb női alakítás díját nyerte el. 1994-ben Poór Lili-díjat, 1995-ben, Kisvárdán Életmű-díjat kapott. 1996-ban az EMKE Életműdíját vehette át. 2005 decemberében Elekes Emma színművész kapta a Magyar Játékszíni Társaság Életmű-díját.

„A művésznő több mint három évtizeden át a szatmárnémeti társulat sikeres színészeként vált a közönség kedvencévé, és alakított százhúsznál több szerepet. 2010. óta a Harag György Társulat örökös tagja. A Harag György Társulat Elekes Emmát saját halottjának tekinti, a társulat vezetősége és teljes munkaközössége osztozik a gyászoló család fájdalmában” – fejezte ki részvétét a szatmárnémeti társulat. 

Kimaradt?