Kiállításban mutatták meg a Maros megyei lövészárkok „kincseit”

Ugyan nem tartozott az első világháború legjelentősebb hadszínterei közé, a Maros megyei lövészárkok a régészek számára valóságos kincsesbányát jelentenek, ezért döntött úgy a Maros Megyei Múzeum, hogy száz évvel a „nagy háború” után kiállítást szervez, melyben feldolgozza ezt a témát is.

A szűkös anyagi források miatt csúszott az átadás, és egyelőre csak az egy része készült el. A Néprajzi Múzeum belső udvarán egy kávéházat alakítottak ki, amely a háború kirobbanásának pillanatát örökíti meg korabeli plakátok, újságok által.

„Itt a lényeg az, hogy a békés hangulatba betörő hír, mint atmoszféraelem hogyan tud hatni egy nézőre és hogyan tud átjönni” – mondja Karácsony István művészettörténész. A kávéházon túl már a Maros megye specifikus információk várnak, magyar és román nyelven. A téma feldolgozását ez némiképp megnehezíti, hiszen ugyanazt a háborút és annak kimenetelét a két közösség két különböző módon értékeli. A múzeum munkatársainak azonban sikerült tárgyilagosan tálalni.

A modern vizuális és technikai elemek pedig a száz évvel ezelőtti történéseket fogyaszthatóbbá teszik a látogató számára. Két kisfilmet tekinthetnek meg a látogatók: egyet a háború előzményeiről és egyet a lövészárkok helyszíneiről.

Karácsony István azt mondja rövid idő alatt és kevés pénzből szerettek volna egy minél látványosabb kiállítást összehozni: „Gyakorlatilag ahhoz próbáltunk viszonyulni, ami jelen pillanatban történik nemzetközi szinten a kiállításokban, a kiállítás technikában, itt két nagy irányzat van: az egyik a hangulat kiállítás a másik pedig a hightech kiállítás, természetesen ez a kiállítás egy kísérlet volt arra, hogy ebben a régióban mennyire tudunk mi felzárkózni oda.”

Természetesen lövészárkokból előkerült tárgyakat is kiállítottak töltényeket, ásókat, kulacsokat és bicskát is. Ezek részben a 2008 óta folytatott légirégészeti kutatások révén kerültek elő. A belső térben egy lövészárok makettet is elhelyeztek. „Ez egy hatalmas tudás és ismeretanyag, ami felgyűlt és ezt akartuk bemutatni, megmutatni. És hát ezek csodálatos és nagyon jó állapotban megőrződött lövészárkok, amik adott esetben több kilométeren keresztül követhetőek és hát úgy gondoljuk, hogy nagyobb odafigyelést érdemelnek, mert hát végülis a múltunk emlékei és újra és újra mindenütt előbukkannak” – mondta Pánczél Szilamér régész.

A tematikus kiállítást két évesre tervezték, a következő modult már idén át szeretnék adni a Néprajzi Múzeum emeleti termeiben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?