Double Rise-szervezők: „Az építő kritikákat meghallottuk”

2018 nyarán az eső kihívás elé állította a torockói Double Rise szervezőit, most viszont „sokkal felkészültebben” vágnak neki a július 3. és 6. közötti négy napnak, ígérték szerdai sajtótájékoztatójukon, amelyet partnerük, a kolozsvári Planetárium új helyszínén tartottak. A szervezőcsapat részéről Gondi Mátyás, Gazdag Balázs és Csepán Gellért számolt be a legfontosabb újításokról.

„Az építő jellegű kritikákat a tavalyi évről meghallottuk, befogadtuk, elemeztük őket” – mondta Gondi Mátyás, aki az infrastrukturális változások között említette az utak szilárd borítással való ellátását, az átláthatóbb színpadelhelyezést, és azt is, hogy a fesztiválhelyszín és a kemping között nem kell majd hosszú utat megtenni, a kettő ugyanis egymás mellett lesz majd.

„Gyere ki a zöldbe!”/„Enjoy the nature!”

Ezzel a mottóval hirdetik a 2019-es Double Rise fesztivált – tekintettel a Torockó környéki egyedi természeti környezetre. A felhívás a fiatalok mellett a kisgyerekes családoknak is szól – őket a Folk Liget várja délelőtti programokkal –, és most kiemelten a román, illetve külföldi fesztiválozóknak is, hiszen kétnyelvűvé (magyar-angol) vált a rendezvény Facebook-oldala is.

A fesztivál mostanáig bejelentett headlinerei a boszniai Dubioza Kolektiv, az izlandi Gusgus és a román Golan, ami jelzi, hogy a kínálatot az eddigi szinte kizárólag magyar felhozatalhoz képest „nemzetköziesítik”. Visszatér a Double Rise-ra a Tankcsapda, miután a zenekar frontembere, Lukács László Torockón ünnepelte az 50. születésnapját, és igazi kuriózumnak ígérkezik a Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös fellépése. Lesz külön elektronikus zenei helyszín és Hanglegelő is, ahol a nap bármely órájában lehet bulizni.A szervezők beszámolója szerint a fesztivál legnépszerűbb helyszíne a Folkudvar volt, amelyet idén Folk Liget néven szintén a Hagyományok Házával közösen alakítanak ki: délelőtt a kisgyerekes családokat várják kézműves-foglalkozásokkal, tánctanítással és hangszersimogatóval, délután adatközlő zenészek muzsikálnak, akikkel egyébként az éjszakába nyúló folk-jammelésen is lehet találkozni, este pedig koncertek lesznek. A házigazda továbbra is a Tokos Zenekar, Kacsó Hanga Borbála és Berecz István.

Felújítják a Kriza János Művelődési Házat

Már elkezdődött a falubeli művészeti programok helyszínének, a Kriza János Művelődési Háznak a felújítása, jelentette be Gazdag Balázs. Mint mondta, minden 100. bérlet árát az épület rendbetételére fordítják, amely főleg a színházi előadások termét érinti, ahol megújul a villanyhálózat, a padló, és a falakat is újrafestik.

Csepán Gellért, a kulturális programok szervezője számolt be arról, ami a megújuló helyszínen várható: az irodalmi programokat az Erdélyi Magyar Írók Ligája biztosítja, fiatal művészek munkáiból nyílik kiállítás, Open Mic-gálában csúcsosodó slam poetry workshopot szervez a Nest – a szervezet azért is szereti a Double Rise fesztivált, mert sok friss slammer-tehetséget „csíptek fülön” itt tavaly is, tudtuk meg –, fellép a marosvásárhelyi Navarra kortárs tánctársulat, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a kolozsvári Reactor – román nyelvű előadással –, a marosvásárhelyi és kolozsvári színis diákok, emellett pedig ismét „kiszáll” Torockóra a marosvásárhelyi Édentől Keletre Filmklub.

Nem csak Kolozsvárról, hanem Budapestről is indulnak buszjáratok

Aki nem szeretné megvárni a kettős napfelkeltét Torockón, vagy csak egy napra látogatna ki, igénybe veheti a Kolozsvárra rendszeresen közlekedő buszjáratot idén is.

A Todi koncertutazásokat szervező cég pedig buszos kirándulást szervez a Double Rise-ra budapesti indulással, debreceni megállóval, nagyváradi, kolozsvári és tordai városnézéssel kiegészítve. Részletek itt olvashatóak. Rugalmasabb utazási lehetőség az Oszkár Telekocsi szolgáltatás, amellyel a szervezők szintén együttműködnek.

A fesztivál megújuló internetes oldala hamarosan elérhető lesz, addig is a Double Rise Facebook-oldalán közlik a friss híreket.

Kapcsolódók

Kimaradt?