Lego-makett is készült a nyárádszentlászlói unitárius templomról

Erdély egyik legrégebbi temploma gyógyító erővel bír – a műemléket „örökbe fogadó” diákok legalábbis a saját bőrükön tapasztalták a jelenséget. A nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum tanulói az Örökségünk Őrei vetélkedő keretében népszerűsítik a nyárádszentlászlói unitárius templomot, amelynek még a lego-makettjét is megépítették. Villáminterjút készítettünk a csapattal.

Miért különleges épület a nyárádszentlászlói unitárius templom?

A nyárádszentlászlói unitárius templom első írásos említése 1332-ből való, tehát különleges azért is, mert Erdély egyik legrégebbi, ma is álló temploma. Számunkra azért is fontos, mert itt lakunk a környéken, és büszkék vagyunk rá, hogy ilyen értéket hagytak hátra elődeink. Még kivételesebbé vált azáltal, hogy ennyire figyeltünk rá, nagyon sok új dolgot tudtunk meg a templomról, amit próbáltunk összefoglalni, és minél szélesebb körben megosztani.

A nemrég a tanügyminisztérium országos versenynaptárába felvett Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedőbe a 2018-2019-es tanévben több mint 600 fiatal kapcsolódott be 13 megyéből. A Maszol sorozatban közli a regionális döntőkbe került csapatok rövid beszámolóit.

Mi volt a legizgalmasabb információ, amit megtudtatok róla azóta, hogy elkezdődött az Örökségünk Őrei vetélkedő?

Nagyon érdekes volt a történet, amit a falu nyugdíjas lelkésze mesélt. Egyszer arra járt egy természetgyógyász, aki azt kérdezte a lelkésztől, hogy tudta-e, hogy ez egy különleges hely, amely gyógyító erővel bír. A lelkész úr nem igazán hitte, hiszen ő mindig jól érezte magát a templomban, de a természetgyógyász felhívta a figyelmét egy érdekes jelenségre. Az Úr asztala körül, ha az ember megáll, és elcsendesedik, jóleső bizsergést kezd érezni az ujjaiban. Rendkívül izgalmas volt számunkra, hogy mi is megtapasztaltuk.

 

 

Válasszatok ki egy általatok készített képet, rajzot, kollázst, videót, vagy bármilyen vizuális anyagot, ami szerintetek legjobban jellemzi az épületet, vagy a csapat épülettel kapcsolatos munkáját! Hogy készült?

Csíszér Zalán csapattársunk logót készített a templomról.Az ötlet azt a célt szolgálta, hogy diáktársainknak, követőinknek más szemszögből mutassuk meg a templomot. A modern grafika ötlete azért született, hogy a mai fiatalok számára egy általuk régi templomként szemlélt műemléket átemeljünk a jelenbe. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk diáktársainktól. Makettversenyt is szerveztünk, és versenyen kívül mi is elkészítettük a sajátunkat legóból, amire rendkívűl büszkék voltunk.A vetélkedő alatt eddig melyik tevékenységeteket éreztétek a legnagyobb megvalósításnak, legsikeresebbnek?

Csapatunk a kutatómunka során tudatosította igazán, hogy környékünk, a Nyárád-mente még több nemzeti értéket rejt magában. Megtudtuk, hogy nagyon sok középkori templom található környékünkön, amelyet mindenki figyelmébe ajánlanánk, így született meg az ötlet, hogy készítsünk szórólapokat. Felkerestünk több környékbeli templomot, és elkészítettük szórólapunkat, amellyel ösztönözni szerettünk volna mindenkit, hogy felkerekedjen, és látogassa meg ezeket a műemlékeket. Nyárádszereda lakosai nagy örömmel fogadták a kis meglepetésünket, és érdeklődve olvasták. Száz szórólapot osztottunk ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?