Gyermekszínházi világnap: minden fiatalnak joga van a művészi élményhez

Március 20. a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi ünnepe. A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világszervezetének (ASSITEJ) üzenetéből idézünk.

2012 óta az ASSITEJ világszervezet jelszava, hogy „Vigyél el egy gyereket színházba ma!”, ugyanis álláspontja szerint minden gyermeknek joga van a korosztálya számára létrehozott művészi élményekhez. Ezzel kapcsolatban üzent az öt földrész gyermekszínházainak a szervezet elnöke, Yvette Hardie, illetve a 8 éves, árvaházban nevelkedett Joyee és a 11 éves, diszlexiás Jojo.„A gyerekeknek szükségük van arra, hogy egy közösséghez tartozva átérezzék, mennyi mindenben hasonlítunk egymásra, és megértsék, milyen sokféle jellemző teszi emberré az embert. Szükségük van olyan terekre, ahol új gondolatokat és elképzeléseket alkothatnak, és együttérzéssel fordulhatnak azok felé, akik látszólag a leginkább különböznek tőlük. Személyesen kell megtapasztalniuk a közösség adta összetartozás-élményt, és ezáltal részesülni mindabból az örömből és szépségből, amit ez a világ kínál” – mutat rá világnapi üzenetében Yvette Hardie, aki szerint a színház képes kapukat nyitni az emberek közti mélyebb összetartozás, a másokhoz – és legfőképpen önmagunkhoz – való kapcsolódás felé.

Yvette Hardy üzenetéhez 8-11 éves tanulók csatlakoztak a világ öt kontinensének országaiból. A 8 éves indiai Joyee szerint „színház nélkül nem lennénk önmagunk. Történetek nélkül mindenki folyton unatkozna. Az emberek búskomorak lennének, és nem igazán éreznék jól magukat. Olyan lenne, mintha a Holdon élnénk. Az emberek nem tudnának kommunikálni egymással a nagy sisakok miatt.”

„Ha nem viszik el a gyerekeket színházba, akkor a színház meghal. A színház sorsokat, lelkeket, szíveket mutat meg élőben. Ha én elvinnék egy kisgyereket a színházba, semmit sem mondanék vagy magyaráznék neki odafelé menet. Megnézné az előadást, és aztán ő magyarázná el nekem, amit látott” – tapintott rá a közönség fontosságára a 11 éves Jojo.

A Gyermekszínházi Világnap alkalmából közzétett üzenet magyar változata itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?