A Moromeţii 2 a „román Oscar” nagy nyertese

14 jelölésből 9-et váltott díjra a Moromete család második világháború utáni története a bukaresti Nemzeti Színház nagytermében szervezett kedd esti Gopo-gálán. Máray László kézdivásárhelyi származású színész végül nem kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést.

A 2018-ban a romániai mozikban bemutatott hazai nagyjátékfilmek közül 19-et jelöltek Gopo-díjra különböző kategóriákban, ezek közül a román filmes szakma 600 aktív tagja választotta ki a nyerteseket. A Moromeţii 2 a legjobb filmnek járó, illetve az összes technikai Gopo-díjat elvitte.Moromeţii 2 a legjobb játékfilm, a legjobb operatőr (Vivi Drăgan Vasile), a legjobb vágás (Dana Bunescu és Alexandra Gulea), a legjobb hang (Dana Bunescu, Cristinel Șirli, Constantin Fleancu), a legjobb díszlet (Cristian Niculescu), a legjobb jelmez (Dana Paparuz), a legjobb smink és frizura (Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan) díjait kapta meg, emellett Iosif Paștina Niculae szerepéért „Ifjú reménység”-díjban részesült. A legnézettebb román filmként a Moromeţii 2 nyerte a közönségdíjat is.

Három díjat kapott a Pororoca című film: Constantin Popescu lett a legjobb rendező, Bogdan Dumitrache a legjobb főszereplő színész, Iulia Lumânare pedig a legjobb mellékszereplő színésznő.Két díjat szavaztak meg a Bánom is én, ha elítél az utókor („Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, r. Radu Jude) című filmnek: Alexandru Dabija lett a legjobb mellékszereplő színész, és ez az alkotás nyerte a legjobb forgatókönyv díját is.

A legjobb eredeti filmzene díját a Charleston zeneszerzőjének, Massimiliano Nardullinak ítélték. A legjobb elsőfilmnek járó elismerést a Soldații. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenović) című alkotás kapta. A legjobb dokumentumfilm a Caisă (r. Alexandru Mavrodineanu), a legjobb rövidfilm a Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu), a legjobb európai film pedig Jorgosz Lanthimosz Egy szent szarvas meggyilkolása (The Killing of a Sacred Deer) című filmje lett.

Életműdíjjal jutalmazták Constantin Dinulescu és Ileana Stana Ionescu színművészek munkáját, és Gopo-különdíjat kapott Dan Chișu színész, rendező, producer.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?