Thrillerekkel folytatódnak a marosvásárhelyi Filmes Találkozások

A marosvásárhelyi Édentől Keletre Filmlub Filmes Találkozások programja márciusban két thrillert és két alkotót lát vendégül a Brăila (Knöpfler Vilmos) utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében működő András Lóránt Társulat stúdiótermében, közölték a szervezők.

Március 22-én, pénteken, 18 órától Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című, 2018-as thrillerét lehet megtekinteni (korhatár: 16 év).

A film történetének középpontjában Éva (Balsai Móni) áll, aki zseniális rendőr, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. A város választások előtt áll, az utcákon eluralkodik a káosz, vandálok, tüntetők teszik lehetetlenné a békés életet – és az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. Éva, aki már rég nem nyomoz, saját belső vívódásaival, magányával küzd, nem vesz részt a fővárosi rendőrség munkájában. Azonban egy új tiszt (Schmied Zoltán) kerül a központba, aki felfedezi Éva különleges tehetségét (meglátva benne a nőt is), és együtt erednek a felderíthetetlen esetek nyomába. Egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek.

Főbb szerepekben: Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede Fazekas Szabolcs, Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Olasz Renátó, Szabó Győző.

A filmvetítést követően Németh Szabolcs Előd filmkritikus a film forgatókönyvírójával, Hegedűs Bálinttal beszélget.

Március 29-én, pénteken, ugyancsak 18 órától kerül sor az évad harmadik vetítésére, ahol Bergendy Péter Trezor (2018) című filmjét lehet megtekinteni (korhatár: 12 év).

A történelmi thriller műfajú filmet megtörtént események ihlették, és 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. Az alaphelyzet hihetetlen, de igaz: a szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek ’56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni saját trezorjukba, ahol a bizalmas, személyes anyagokat őrzik. A speciális trezorkulcsok a forradalom zűrzavarában elvesztek, a trezorajtó pedig olyannyira bombabiztos, hogy a kézigránátnak sem enged – pedig az épületet felügyelő orosz katonák sok mindennel próbálkoznak. Végül rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

Főbb szerepekben: Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Hámori Gabriella, Varga József, Kőszegi Ákos, Bezerédi Zoltán.

A vetítést követő közönségtalálkozón Németh Szabolcs Előd Bergendy Péter filmrendezővel beszélget.

Az esemény támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány. Partnerek: Édentől Keletre Filmklub, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, András Lóránt Társulat, Filmtett - Erdélyi Filmes Portál, Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács. A programokat a filmklub Facebook-oldalán lehet nyomon követni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?