Bihari csapat nyerte a Kárpát-medencei hungarikum-vetélkedő regionális szakaszát

Interaktív vetélkedő keretében irányították rá a figyelmet az erdélyi értékekre azok a diákcsapatok, akik hétvégén Sepsiszentgyörgyön részt vettek a Négy határon át című verseny regionális döntőjén.

A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival együttesen hirdetett vetélkedőt Négy határon át címmel az általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak. Az elmúlt hónapokban 37 erdélyi diákcsapat vett részt a háromfordulós versenyen, a hétvégén, Sepsiszentgyörgyön szervezett regionális döntőben 13 Kovászna, Hargita, Fehér és Bihar megyei csapat méretkezett meg.A vetélkedő célja az épített vagy gasztronómiai értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése volt, ezáltal is közelebb hozva a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket úgy a határon túli régiókban, mint az anyaországban élő nemzedékek számára.

A három diákból és egy pedagógusból álló csapatok bemutattak egy-egy saját településük valamely értékéről szóló kisfilmet. Bemutattak több száz éves templomokat, valamint az erdővidéki múzeumot, a micskei Jakó Zsigmond-kúriát, a gyergyószentmiklósi angadzsaburt (hurutlevest) vagy Jancsó Benedek életútját. A második fordulóban képrejtvényt, anagrammát kellett megoldaniuk, illetve hagyományos ételek, így kürtőskalács, töltött káposzta vagy zakuszka elkészítési módját ismertetniük.Az erdélyi diákcsapatok minimális pontkülönbségekkel zárták a vetélkedőt, így a zsűri dicséretben részesítette a micskei Hatodikos Tündérlányok csapatát és különdíjjal jutalmazta a gyergyószentmiklósi Favágók csapatát, egy helyi kézművessel készített értékes riportfilmjükért. A második különdíj is Gyergyószentmiklósra vándorolt, a Szent Miklós csapat tagjai a legjobb érték felterjesztésének elkészítésével, az örmény angadzsabur, azaz hurutlevessel érdemelték ki az elismerést. A harmadik helyezett a gyergyóditrói Székelyhármas-, a második helyezett Köllő Miklós utódai csapata, Gyergyócsomafalváról, a vetélkedő első helyezettje pedig a micskei Időutazók csapata. A három nyertes csapat április 27-én a lakiteleki döntőn vesz részt. A legjobbak a lakiteleki kirándulás mellett, egy igazi hungarikum-körutat nyerhetnek a Kárpát-medence keleti részére, Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnökének vezetésével.Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, nagy örömükre szolgál Sepsiszentgyörgyön köszönteni olyan ifjakat, akik szem előtt tartják kulturális örökségeink megőrzését és továbbadását. Tisztában van azzal, hogy a mai fiatalok virtuális térben építik kapcsolati hálójukat, mégis hisz a személyes találkozások élményében, varázsában. A sepsiszentgyörgyi eseményen elhangzott, hogy jövő évben átcsoportosítják a vetélkedőt , amelyet már három korosztály számára szerveznek meg, lehetőséget biztosítva a kilenc és tizedikes osztályok számára is.  Dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, az Erdélyi Értéktár Bizottság tagja felkérte a versenyzőket és az őket felkészítő pedagógusokat a felterjesztett értékek továbbküldésére az Erdélyi Értéktár Bizottság számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?