Jazz, bor, bakelitlemez: közeledik a 11. StudJazzFest Marosvásárhelyen

2018 tavaszán jubilált, április 10. és 13. között pedig már a tizenegyedik Nemzetközi Ifjúsági Jazzversenyt és Fesztivált rendezik meg Marosvásárhelyen. A megmérettetés mellett napközben workshopok, szakmai programok zajlanak, este pedig koncertek, jam session, borkóstoló és bakelitlemez-hallgatás várja az érdeklődőket. Demeter József „Döme” fesztiváligazgatóval és Sárik Péterrel, a rendezvény szakmai mentorával beszélgettünk a fiatal generációk támogatásáról, a verseny hozadékairól és hangulatáról.

Erdély nem éppen a jazz fellegvára. Hogyan jött az ötlet, hogy ebben a régióban jazzversenyt hívj életre?

Demeter József „Döme”: 25 éve is jazz zenét játszottam DJ-ként a Weekenden, ami egy ikonikus helye volt Marosvásárhelynek. Már akkor elhatároztam, hogy egyszer lesz egy saját klubom. Lett, és a nyitás után rögtön előjöttem az ötlettel, hogy muszáj csináljunk egy jazzverseny és fesztivált, anélkül nem lehet élni (nevet). Akkoriban egy kedves barátnőmmel, egy román énekesnővel fogtunk neki a szervezésnek. Aztán a rendezvény évről évre növekedett, bővült, ma már elmondhatjuk, hogy Írországból, Ausztriából, Franciaországból, Lettországból, Hollandiából, Magyarországról és a Moldovai Köztársaságból is érkeznek hozzánk fiatalok.A híres Montreux-i jazzfesztiválra is 30 év alatti versenyzők jelentkezhetnek, nálatok is ez a korhatár.

Demeter József „Döme”: Nem könnyű a fiatal zenészeknek elindítani a karrierjüket, szükségük van támogatásokra, olyan lehetőségekre, ahol megmutathatják magukat, a tehetségüket. Mi erre adunk esélyt olyan 30 év alatti művészeknek, akik valamilyen oktatási intézményben zenét tanulnak. Az idősebbek remélhetőleg jobban feltalálják magukat, 30 éven felül már kell rendelkezniük annyi kapcsolattal, ami működtetni tudja a karrierjüket.

Péter, te a világban számos helyen jártál New Yorktól Londonig, sok klubot, fesztivált láttál. Miért gondoltad, hogy érdemes a marosvásárhelyi mellé állni?

Sárik Péter: A jó ügyek mellé oda kell állni, ez nem kérdés. A marosvásárhelyi Jazz&Blues Club a szívem csücske, egy egyedi, különleges hely, mindig minőségi rendezvények zajlanak itt, Döme, vagyis Demeter József, a fesztivál igazgatója a barátom, a versenyt pedig a kezdetek óta figyelem és fokozatosan kapcsolódtam be a szervezésbe. Úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki már elért valamit az életben, kötelessége visszaadni a közösségnek abból, amit kapott, és mi lehetne hasznosabb, értékesebb, mint a fiatal generációk segítése? Ezt teszi Döme, én pedig támogatom.Mit nyer, aki eljön?

Sárik Péter: Mint minden megmérettetésen, természetesen itt is fontos, hogy kik lesznek a győztesek, kik nyerik a díjakat, de ez az esemény messze túlmutat ezen. A szervezők célja, hogy a résztvevő fiatalok olyan élménycsomagot kapjanak, ami örök emlék marad számukra, és tovább segíti őket a pályájukon. Itt lehetőségük van ismeretségeket, barátokat szerezni, kapcsolatokat építeni, hiszen találkoznak a zsűri tagjaival és az esti koncertek sztárfellépőivel, ami a hétköznapokban ritkán sikerül. Kurzusokon vehetnek részt, a zsűri tagjaitól közvetlen, személyes visszaigazolást kapnak arról, hogy épp hol tartanak, és ami a legfőbb, hogy négy napig éjjel-nappal jazz veszi őket körül. A győztesek között 3000 eurót oszt szét a zsűri, ugyanakkor egy itteni jó szereplés mérföldkő lehet a jelentkezők életében, belépőt jelenthet a romániai jazz-piacra. De alakult meg a verseny kapcsán új zenekar, és arra is volt példa, hogy egy zsűritag meghívott egy tehetséges versenyzőt a lemezére játszani. Ez konkrétan én voltam (nevet).

Hogyan vált nemzetközivé a rendezvény?

Demeter József „Döme”: Az elején eszméletlen sok információt kellett összeszednünk, a világon számos jazz akadémia elérhetőségét megszereztük, és kezdtük bombázni őket a leveleinkkel. Évről évre tanultunk a hibáinkból és a sikereinkből is. Fokozatosan fejlődtünk, egyre több elképesztően tehetséges ember állt mellénk, zsűritagok, zenészek, tanárok, így kialakult, hogy a verseny mellett workshopot is tudunk nyújtani a fiataloknak. Professzionális hangszereket is kapunk kölcsön a fesztivál idejére, szerencsére jó kapcsolat alakult ki a hangszermárkák képviselőivel, gyakorlatilag barátságok szövődtek az évek alatt, látják, hogy jó és hasznos dolgot csinálunk és segítenek. Ez fontos, mert ha idehívunk zenészeket a világ másik végéből, meg kell adnunk nekik a megfelelő feltételeket.

Idén kik vesznek részt a zsűri munkájában?

Sárik Péter: A zsűri válogatott emberekből, tanárokból, művészekből áll, akik ugyanúgy, mint a versenyzők, több országból érkeznek. Egytől egyig nagybetűs Emberek, akik a verseny ideje alatt azon dolgoznak, hogy a fiatalokat biztassák, jó tanácsokkal lássák el és tovább segítsék őket a tanulmányaikban.

Demeter József „Döme”: Romániából Alex Man jazzgitár művész, tanár, Florian Lungu jazzkritikus, producer és rádiós-televíziós műsorvezető, Romeo Cozma jazz-zongora művész, tanár. Magyarországról Gyárfás István jazzgitár művész, és Írországból a szintén jazzgitár művész Mike Nielsen. Fontos megemlítenem, hogy a verseny és fesztivál moderátora, lelke, házigazdája a bukaresti Mike Godoroja, aki televíziós műsorvezető, zeneszerző, blues zenész. Egy jelenség. Imád Marosvásárhelyen lenni, és mi is imádjuk, amikor itt van! Kisüt a nap, amikor megérkezik (mosolyog). Részt vesz az előzetes kommunikációban is, rengeteget segít, akár az éjszaka közepén is felhívhatom.Beszéljünk kicsit a fesztiválról, hiszen a rendezvény este koncertekkel folytatódik. Kik az idei fellépők?

Demeter József „Döme”: Magyarországról a csodálatos Szőke Nikoletta, aki 2005-ben megnyerte a Montreux-i jazz énekversenyt és a közönségdíjat is ő kapta, tehát rutinos a jazzversenyek világában, ugyanakkor Zolbert, Magyarország smooth jazz nagykövete. Romániából Petra Acker, aki jazz, funk, electro és alternatív zenei projektekben vesz részt, és Sorin Zlat, a kiváló és népszerű zongorista, zeneszerző. Írországból pedig a nemzetközileg is ismert és elismert Mike Nielsen jazz gitárművész látható, hallható. De nemcsak koncertek lesznek, borkóstolás is várja a közönséget, vagy például bakelitlemez hallgatás, bárki elhozhatja a kedvenc korongját és lejátszhatja a többieknek. Érdemes figyelni a Facebook-oldalunkat, mert folyamatosan hírt adunk az alakuló programunkról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?