Sepsiszentgyörgyön szervezik a fogyatékkal élők zenei tehetségkutatójának döntőjét

Először szerveztek Romániában kimondottan fogyatékkal élő zenészeket célzó tehetségkutatót, amelynek döntőjére szombaton kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

A holland mintára létrehozott United by Music Románia Alapítvány decemberben három helyszínen – Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen – szervezett válogatókat. Ezeken 37 fogyatékkal élő zenész lépett fel széleskörű repertoárjuk az egyházi - vagy népzenétől a magyar és angol nyelvű pop, rock műfajig terjedt.Orosz Anna, az alapítvány szóvivője arról tájékoztatott, hogy a szakmai zsűri 19 fogyatékkal élő zenészt válogatott be a döntőbe, amelyre március 9-én, szombaton 15 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében kerül sor. A döntős fellépők között vannak sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, medgyesi, illetve foksányi fogyatékkal élő zenészek. Az eseményen fellép még az Orpheum duo, amelynek szólistája, Szilágyi Nóra magyar filmslágereket énekel.

A United by Music Alapítvány tehetségkutató tétje egy 3-4 napos hollandiai kirándulás az első három helyezettnek, akik lehetőséget kapnak arra is, hogy nagyközönség előtt fellépjenek. Továbbá, akit a zsűrit kiválaszt, bekerül a United by Music Románia hálózatába, és zenei oktatásban részesül, illetve karrier-menedzselésében kap segítséget.Mint arról beszámoltunk, a civil szervezet célja, hogy zenei oktatással, mentorálással és fellépési lehetőségek biztosításával új lehetőségeket nyisson meg a fogyatékkal élő művészek számára, illetve eloszlassa a társadalmi előítéleteket, hiszen a zene olyan közös nyelv, amit mindenki ért, és közelebb hozza egymáshoz az egészségesek és sérültek elkülönült világát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?