Elkezdődött a jegyárusítás a Szent György Napok kulturális hetére

Drónszobrok, hangszerbemutató, világpremiernek számító, virtuális valóságot használó színházi előadás is lesz a 28. Szent György Napok április 24-én, szerdán kezdődő kulturális hetén. A belépős előadásokra csütörtöktől lehet jegyet váltani, közölték a szervezők.

Jegyet váltani a városi jegyirodában és online lehet. A 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékét a szervezők kedvezményes áron ajánlják fel nyugdíjasoknak és diákoknak. Kedvezményes jegyet - az erre jogosító irat felmutatásával - kizárólag személyesen, a jegyirodában lehet (interneten csak teljes árú jegy váltható).

Az eseménysorozatot Sebestyén Márta, Szamosi Barna és a Campanella gyerekkórus koncertje nyitja április 24-én, szerdán 19 órától a Krisztus Király római katolikus templomban, a belépő 40 lejbe, kedvezményesen 20 lejbe kerül.Csütörtökön 17 órától Előd Ágnes Drónos szobrok című, új dimenzióba kalauzoló kiállítása tekinthető meg a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A rendhagyó tárlaton a szobrászművész lebegő szoborkülönlegességeinek fénykép- és videó-dokumentációit csodálhatjuk meg. Az alakjukat változtatni tudó szobrok, fényes fényforrásai az ELTE Fizika Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics csoport rajban repülő drónjaira vannak felszerelve, pályájukat a szobrász 3D-s animációi vezérlik. A csapat jelenleg 60 drónnal készít fényinstallációkat.

Ugyancsak csütörtökön 19 órától mutatkozik be a galaci Fani Tardini Színház A homokszörny (Monstrul Nisipului) című darabbal az Andrei Mureșanu Színházban. Az előadást Székely Csaba műve alapján Andi Gherghe rendezte. A darab attól különleges és egyedi, hogy a cím értelmére csak az előadás végén derül fény. Jegyár: 20/10 lej.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című produkcióját, amely Adrian Sitaru 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmje forgatókönyvének egy változata alapján készült, kétszer is bemutatják csütörtökön, 15 és 21 órától a Háromszék Táncstúdióban.Az előadás egy vasárnapi ebéd idejére nyújt betekintést egy szétesőfélben lévő, anya nélküli család életébe, ahol minden családtag küzd a saját előítéleteivel és mindegyiküknek megvan a maga igazsága. A produkció egyféle mozi a színházban, amennyiben a néző két előadást lát: egyet a színpadon, egyet pedig egy virtuális valóságot megjelenítő (VR) szemüvegen keresztül. A hang szinkronban marad, de a szemüvegben egy halszemoptikával korábban készült felvételt látunk, gyakorlatilag beülünk az asztal mellé, de más a díszlet és a szereplők sem biztos, hogy azonosak a színpadon lévőkkel, így a cselekményen túl felmerül a valóság érzékelésének igen bizonytalan volta. Jegyár: 35/15 lej.

Pénteken a debreceni Rhythm and Shoes Dance Club olyan egyedülálló műsort kínál, amelyben együtt látható a klasszikus amerikai és az ír sztepptánc. A debreceni csapat kiváló táncosai magas technikai tudásukkal feledhetetlen élményt nyújtanak a közönség számára. Az előadók a klasszikus amerikai sztepptánc, az ír sztepptánc világának csodálatos koreográfiái által a nézőket az 1920-as ’30-as évek Amerikájába kalauzolják, illetve megismertetik a rafinált ír tánclépések ritmusgazdag világát. Az előadásra április 26-án (pénteken) 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Jegyár: 30/15 lej.

Kedden egy kalandozásra mehetünk a különleges hangszerek világába, hogy megtudjuk, hogy énekel-e a fűrész? Mit lő ki a zenélő íj? Vannak-e a hangyák a didzseriduban? Szép-e a Hang hangja? Ilyen és még számtalan fura kérdésre kapjuk meg a zenés választ az interaktív hangszerbemutató foglalkozáson amelyet kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyarország legnagyobb hangszermúzeumának képviselői tartanak a Főtéren. A bemutató április 30-án, kedden, 17 és 19 órakor lesz a főtéri kőszínpadon, eső esetén a Tein Teaházban.

A ComedyPunctShow keddi improvizációs előadása a nézők ötleteiből, részvételükkel születik meg. A minden korosztálynak ajánlott előadás április 30-án, kedden 19 órától az Andrei Mureșanu Színházban lesz. Jegyár: 35/15 lej.

Szintén kedden tűzték műsorra Udvaros Dorottya Majdnem valaki című albumának bemutatóját. A legendás és ikonikus magyarországi színésznő, sok meghatározó és véleményformáló film főszereplője és számtalan szakmai díj birtokosa, 2015 őszén új zenei albummal jelentkezett, amely az Átutazó történetének 30 éve várt folytatása. A mély tartalommal és érzelmekkel rendelkező, magukkal ragadó szövegek Hrutka Róbert zenei világában szólalnak meg. A 20 órától a Tamási Áron Színházban kezdődő előadásra 40/20 lejbe kerül egy jegy.Szerdán a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egy Csehov-klasszikussal, A három nővérrel érkezik. Irina, Olga és Mása története banális és mégis megfejthetetlen kérdést feszeget. Mit jelent boldognak lenni? Hogyan találhatjuk meg ezt az érzést? Mit kell tennünk azért, hogy ne múljon el? Az előadást Albu István rendezte és május 1-jén, szerdán 19 órától látható a Tamási Áron Színházban. Jegyár: 35/15 lej.

Május 2-án, csütörtökön 18 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Romlás című, 16 éven felülieknek szóló produkciója látható a Kamarateremben. Az előadás két olyan témát kapcsol össze, amelyek egyenként is kiapadhatatlan forrásai a művészetnek: a szerelmet és halált. A marosvásárhelyi születésű Bartis Attila kortárs magyar író az elmúlt években nemcsak regényeinek (A nyugalom, A séta, A vége), hanem drámáinak köszönhetően (melyekből jómaga is rendezett előadást) vált a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alkotójává. Rendező: Mátyás Zsolt Imre. Jegyár: 35/15 lej.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?