Kultúra

 • Minden generációnak szól a Színházi Világnap Sepsiszentgyörgyön

  Színész-zenekar koncertjével, sikerdarabbal, egyéni előadással és bábszínházzal ünnepli a Színházi Világnapot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron társulat. Az ünnepi eseménysorozat holnap, szerdán 14 órakor kezdődik és éjfél utánig tart, tájékoztatta a maszol.ro-t Nagy B. Sándor, a színház irodalmi titkára, aki szerint minden rétegnek felejthetetlen élményeket kínálnak.
 • Dario Fo üzenete a Színház Világnapján

  Ma, március 27-én a világ minden teátrumában a Színház Világnapját ünneplik. Thália napját 1962 óta ünneplik annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
 • Kulturális vonatkozású pályázati tanácsadást indít az RMDSZ

  Áprilisban indítja útnak hét állomásos, pályázatíró tanácsadó körútját az RMDSZ Kulturális Főosztálya, amely keretén belül kétnapos képzéseken, szakemberek bevonásával a hazai és Európai Uniós pályázási rendszert, valamint az Európai Unió kulturális keretprogramjával kapcsolatos tudnivalókat ismertetik meg a résztvevőkkel.
 • Elhunyt Illés Károly, az Illés egyik alapítója

  Hosszan tartó betegség után 69 éves korában szerdán elhunyt Illés Károly, az Illés együttes alapító tagja, a zenekarvezető Illés Lajos testvére. Temetéséről később intézkednek - közölte a család.
 • Konferenciát tartanak a székelyudvarhelyi Csonkavárról

  A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és Székelyudvarhely Polgármesteri
  Hivatala székelyföldi várkonferenciát szervez 2013. április 5-én.
  A tudományos ülésszak központi témája – a székelyföldi várak
  helyzetismertetésén túlmenően – az udvarhelyi Csonkavár aktuális helyzete.
 • A makrancos hölggyel vendégszerepel Szatmáron a marosvásárhelyi társulat

  A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című produkciójával vendégszerepel a Szatmárnémeti Északi Színházban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Harag György Társulat meghívására érkező előadást 2013. április 8-án, hétfőn 19 órai kezdettel tekintheti meg a közönség.
 • 2012-ben is a Louvre volt a leglátogatottabb művészeti múzeum

  A párizsi Louvre volt a leglátogatottabb művészeti múzeum 2012-ben - hozta nyilvánosságra szokásos évi összesítését a The Art Newspaper című művészeti szaklap, ismertetve a legnépszerűbb kiállítások százas listáját is, amelyre felkerült a budapesti Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt című tárlata is.
 • Figura kiállítás és Kulissza túrák továbbra is

  A Figura Stúdió Színház a Színházi Világnapon megszervezett nyílt nap alkalmával Kulissza túrákat indított, melyeken egy nap alatt közel 200 diák vett részt. A rendhagyó intézménylátogatás során az érdeklődők az épület olyan zugaiba is betekintést nyerhettek, amelyek a nézők előtt rendszerint zárva vannak.
 • Fotótábort szerveznek Medgyesen és környékén

  A Hargita Megyei Kulturális Központ 27. fotótáborára Szeben megyében, Medgyesen és környékén április 5-10. között kerül sor. A tábor Babota Tibor, szentszéki tanácsos képviseletében a medgyesi Szeplőtelen Fogantatás Római Katolikus Plébánia meghívására jön létre. Ez az alkalom a 2011-ben Nagyszebenben és környékén szervezett tábor folytatása.
 • A prágai nemzeti színház társulatát várják Kolozsvárra

  Samuel Beckett születésének napján, április 13-án láthatja a kolozsvári közönség a drámaíró egyik leghíresebb darabját, a Godot-ra várva című előadást, amelyet a Prágai Nemzeti Színház hoz el a kincses városba.