Nicolae Tonitza mágikus gyermekvilága tekinthető meg Marosvásárhelyen

A gyermekkor tematikája köré épített, nagyszabású kiállítást nyitott meg többnyire Nicolae Tonitza festőművész munkáiból a Maros Megyei Múzeum. A tárlat jelentőségét mutatja, hogy már két másik kulturális intézmény is bejelentkezett a fogadására. Előbb Craiovában, majd Bukarestben állítják ki.

A tárlat a stílszerűen éppen a gyermekek nemzetközi napjáig, június elsejéig látogatható a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Arra a kérdésre ad válasz, hogy miként jelenik meg a gyermek a két világháború közötti romániai képzőművészetben.

Több mint 130 műalkotást állítottak ki, ezek tizenkét közintézmény és harminc magánszemély tulajdonát képezik. A tárlat nem csak művészettörténeti megközelítésben foglalkozik a gyermekkor témájával, a festményeken, szobrokon és grafikákon kívül a két világháború közötti időszakból származó, vidéki és városi környezetből vett gyermeki öltözékek, játékok és iskolai eszközök is gazdagítják a tárlatot.

A kort történelmi, szociológiai, pedagógiai és antropológiai megközelítésben is megismerheti a látogató: korabeli fényképek, kéziratok, Tonitza által illusztrált kiadványok segítik mindezt.

A tárlat témáját adó gyermekekre is gondoltak a múzeum munkatársai: számukra egy külön termet rendeztek be. Az itt elhelyezett korabeli játékokkal a 21. századi gyermekek valóságos időutazásban részesülhetnek, de a Tonitza alkotásaival is megismerkedhetnek: Kockák, puzzle-k, kifestők mind a Tonitza festményeit hozzák közel a gyerekekhez. A szervezők 4-10 éves gyermekek számára ajánlják a festő mágikus gyermekvilágát bemutató szobát.

A kiállítás előzményeihez tartozik, hogy 2017-ben jelent meg a magánpiacon Nicolae Tonitza Gyermekszoba című festménye, ezt a Maros Megyei Tanács támogatásával 28 ezer euróért vásárolta meg a Maros Megyei Múzeum. Soós Zoltán múzeumigazgató a Maszolnak elmondta: ez egy jutányos ár volt, hiszen az egyik legjelentősebb román festőként számon tartott képzőművész alkotásai 40 ezer és 200 ezer euró közötti értékben kelnek el.

A Gyermekszoba megvásárlását követően a múzeum egyik munkatársában, Ioan Șuleaban született meg az ötlet, hogy Tonitzát egy új szemszögből, a gyermekkor tematikájában mutassák be a nagyközönségnek. Nicolae Tonitza nem csak kiváló festőművész, hanem nagyon jó grafikus is volt. Szociális érzékenységéről árulkodnak munkái: beteg, szegény, gazdag gyermekeket egyaránt ábrázolt, a társadalom minden szegmensét – mondta a Maszolnak Soós.

Tonitza a Maros Megyei Múzeumban. Az egyik legjelentősebb román festőként számon tartott Nicolae Tonitza tizenegy festménye is a Maros Megyei Múzeum tulajdonát képezi, tavaly novemberben a festő világháborús élményeit megörökítő Fogolyszoba című alkotást kapta letétbe az intézmény. Ezt akkor a Kultúrpalota harmadik emeletén található Modern Román Művészeti Galériában állították ki. A múzeum pályázott a megvásárlására a Kulturális Minisztérium centenáriumi év alkalmából elkülönített pénzalapjánál. A döntésre várnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?