UNITER-díjra jelölték Tompa Gábort

Közzétette a 2018-as év díjra jelöltjeinek listáját a Román Színházi Szövetség (UNITER). Tompa Gábort A velencei kalmár című kolozsvári előadás rendezéséért jelölte díjra a Monica Andronescu, Oana Borș és Mircea Morariu kritikusokból álló jelölőzsűri.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója korábban öt alkalommal megkapta a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat.

Tompa Gábor szerint A velencei kalmár Shakespeare legbonyolultabb, legnehezebb darabja, amelyre rárakódtak a különböző korok, ideológiák értelmezési rétegei is. Ez az előadás a rideg, profitorientált világ és a benne dúló szenvedélyes érzelmek ellentétére épít, hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón. A kolozsvári előadás különlegessége, hogy Antonio és Shylock szerepét Viola Gábor és Bogdán Zsolt felváltva alakítja.A velencei kalmár péntek este hét órától látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében, a következő előadásokra, március 8-án és 22-én, illetve április 6-án és 19-én kerül sor.

A Román Színházi Szövetség közölte azt is, hogy szenátusa életműdíjjal tünteti ki Maia Morgenstern színésznőt (interjúnk itt), Florin Piersic színészt, Crsitian Pepino rendezőt, Nina Brumuşilă díszlettervezőt és Doina Papp kritikust, színháztörténészt.

A további jelöltek listája az UNITER honlapján érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?