Elhunyt Szabó József Ódzsa színházi rendező


-A A+Életének 91. évében írországi, sligói otthonában elhunyt a Szigligeti Társulat örökös tagja, a nagyváradi színjátszás életműdíjjal kitüntetett emblematikus rendezőegyénisége, Szabó József Ódzsa, közölte szombaton a színház.

Szabó József, becenevén Ódzsa 1928. június 19-én született Székelyhídon, Nagyváradon érettségizett az Állami Fiúliceumban. 1953-ban végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, majd egy évig a moszkvai Színművészeti Főiskola rendezõi szakán folytatta tanulmányait. Hazatérve a nagybányai, illetve a szatmári színházban dolgozott, alapító tagja volt a Harag György Társulatnak. 1957 augusztusától több mint egy évtizeden át a kolozsvári Állami Magyar Színházban rendezett.1969-ben főrendezőként Nagyváradra szerződött, de vendégként Kolozsvárra is visszajárt. 1985-ben áttelepült Magyarországra, és nyugdíjazásáig előbb a győri Kisfaludy, később a veszprémi Petőfi Színházban dolgozott.

1990 után Sepsiszentgyörgyre és Nagyváradra is visszahívják vendégrendezésre. 1995 és 2000 között vendégtanár a glasgow-i Skót Királyi Zenei és Színművészeti Akadémián (RSAMD), ahol Csehov, Brecht és Ionesco művei alapján  workshopokat tart a drámai-, az epikus- és az abszurd színházról.

Rendezõi programjának egyik fõ eleme a klasszikus és kortárs magyar drámairodalom kiemelkedõ alkotásainak formailag változatos színpadra állítása. Legfontosabb volt számára a szerepek pontos, lélektani kimunkálása, olvasható a Szigligeti Színház közleményében.

Szabó József Ódzsa temetésének időponjtáról és körülményeiről a későbbiekben tájékoztatnak.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X