A Nigthwish ex-énekese, Tarja Turunen zárja a Szent György Napokat

Idén a szokásosnál hosszabb – 12 napos – lesz a Szent György Napok, amelyet új helyszínekkel és elemekkel is gazdagítanak, jelentették be a szervezők.

A csütörtöki sajtótájékoztatón közzétették a fesztiválidényt megnyitó, április 24. és május 5. között zajló sepsiszentgyörgyi városnapok első fellépőit is. A hagyományos nyitóhangversenyt Sebestyén Márta adja a Krisztus Király katolikus templomban. Emellett az idei Szent György Napok nagyszínpadán fellép a Bagossy Brothers Company Szimfonik, illetve a Holograf zenekar is.A városnapok zárókoncertjét idén Tarja Turunen, a finnek legismertebb énekesnője adja, aki a Nightwish zenekar élén vált ismerté, majd 2005-ben szólókarrierbe kezdett, és négy lemeze jelent meg. Antal Árpád polgármester rámutatott, hogy többször érte az a vád a sepsiszentgyörgyi városnapokat, hogy nemzetközi fellépőként idős, „kifutott modelleket” hívnak meg, ezért arra számít, hogy az idei fellépővel sikerült áttörést elérni.

A 28-ik alkalomra megújul a Szent György Napok

A sepsiszentgyörgyi városnapok szervezője, Knop Ildikó szerint idén több újítással is készültek. Úgy tervezik, hogy ez lesz a megújuló Szent György napok első kiadása: a frissességre törekszenek a fellépők tekintetében, de a helyszínekben is lesznek változások: mivel közbeesik a majális, Sugásfürdőre is kiviszik az eseményt. A Sepsi Aréna parkolója ad otthont az eddig a városközpontban lévő vidámparknak, amely módosítja a rendezvény összképét. Idén visszatér egy régi helyszín, a Szent György téri színpad, amelynek programját a Szimpla nevű romkocsmával közösen állítják össze. Itt lesznek az utcazenei produkciók, de művészeti programok is, illetve lesz Street Food - és kézműves fesztivál.

Kultúrhét és szabadtéri bulik

A Szent György Napok szóvivője, Erdély András hozzátette: mivel idén az ortodox húsvét is közbeesik, ezért azon a napok belassítanak, hogy ne zavarják meg a hívők ünnepét. A sepsiszentgyörgyi városnapok megszokott struktúrája viszont megmarad: április 24-én kezdődik a 9 napos kulturális hét, amikor főként a művelődési intézmények és szórakozóhelyek adnak otthont a programoknak.A rendezvénysorozat utolsó három napján, május 3 és 5-e között pedig a szabadtéri programoké lesz a főszerep. Idén öt színpadon zajlanak a Szent György Napok programjai: a főszínpadot a megszokott helyre, a prefektúra épülete elé állítják fel, a Székely Nemzeti Múzeum kertje ad helyet a „Múzeumkerti” színpadnak, az Ifjúsági Színpad a romudvarba költözik, a Közösségi Színpad az ’56-os emlékparkban kap helyet, míg az ötödik színpad a Szent György téren lesz felállítva, ahol utcazenei, alternatív zenei koncertek mellett kézműves söröket is lehet kóstolni. A kézműves vásár marad a Kós Károly és Mikó Imre utcában, a lacikonyhákat pedig a vásári helyszínek mellett berendezik a romudvarban és a Bodok szálló előtt is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?