Lemondott a sepsiszentgyörgyi román színház igazgatója

Mielőtt kirúgták volna, lemondott a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház igazgatója. Horaţiu Mihaiu elmúlt évi tevékenységét elemezte egy, a helyi önkormányzat által megbízott bizottság. A megállapított 6,67-es jegy a törvény értelmében maga után vonja az igazgató elbocsátását. Horaţiu Mihaiu ezt megelőzve beadta felmondását, és a sajtónak azt nyilatkozta, nem kívánja megfellebbezni a vizsgáztató bizottság döntését, annak ellenére, hogy véleménye szerint annak összetétele nem felel meg a törvény által megszabott feltételeknek, mert nem alkotják 65 százalékban színházi szakemberek.horatiu-mihaiu

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat bizottságát Mădălin Guruianu tanácstag, Liliana Grosar pedagógus és Andrea Chiricescu muzeológus alkotta. A színházigazgató kifogására válaszolva Mădălin Guruianu azt nyilatkozta, a vizsgáztató bizottság minden tagjának nagy tapasztalata van a kulturális élet terén, másrészt tavaly is ugyanezek az emberek elemezték Horaţiu Mihaiu tevékenységét, akkor azonban nem volt kifogása ellenük, hiszen átmenő jegyet kapott.

A távozó színházigazgató rámutatott, hogy 2009-es kinevezésekor a társulatnak nem volt repertoárja, jelenleg viszont 14 előadásból álló repertoárral rendelkeznek. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Sztakics Éva a sajtónak úgy nyilatkozott: meglepte őt Horaţiu Mihaiu lemondása, hiszen nem várta meg, míg a tevékenységét elemző bizottság bemutatta jelentését. Az alpolgármester egyébként elégedett volt az igazgató tevékenységével.

A lemondást követően 30 napig ideiglenes vezetőt nevez ki az önkormányzat, majd meghirdeti a tisztség betöltésére szóló versenyvizsgát.

Kimaradt?