Részben Romániában forgatták a Lumière-gála fődíjas filmjét


-A A+A Testvérlövészek (The Sisters Brothers) című film a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb operatőr díját is elnyerte Lumière-gálán. A Franciaországban dolgozó külföldi újságírók filmes díjait hétfőn adták át Párizsban.

A Testvérlövészek (The Sisters Brothers) rendezője Jacques Audiard, a főszerepeket Joaquin Phoenix és John C. Reilly játsszák. A Patrick de Witt regényéből készült adaptáció egy bérgyilkos testvérpárról szól a kaliforniai aranyláz idején. A film részben Romániában forgott, társproducere volt Cristian Mungiu is. Első angol nyelvű filmjéért Jacques Audiard korábban elnyerte a Velencei filmfesztivál legjobb rendezőjének járó Ezüst Oroszlán-díját.A Lumière-gálán Alex Lutz kapta a legjobb színésznek járó elismerést a Guy című filmért, Élodie Bouchez lett a legjobb színésznő a Pupille című filmben nyújtott alakításáért. Ophélie Bau (Mektoub My Love) és Félix Maritaud (Sauvage) kapták a frissen felfedezett színészeknek járó díjat. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Pierre Salvadori, Benoît Graffin és Benjamin Charbit kapta az En liberté! című filmért, a dokumentumfilmes díjat Stefano Savona Samouni Road című filmje kapta, az animációs elismerést pedig Michel Ocelot Dilili à Paris című alkotása.

A debütdíj Xavier Legrandé lett (Jusqu’à la garde), a legjobb frankofón országban készült film pedig a belga Lukas Dhont Lány (Girl) című munkája lett. A díjazottak teljes listája itt olvasható.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X