Kultúra

 • Kortárs brit és magyar dráma pénteken az IFESZT-en

  A Csíki Játékszín vendégszereplésével és kortárs darab felolvasásával folytatódik pénteken az Interetnikai Színházi Fesztivál, illetve a házigazda Szigligeti Társulat is bemutatkozik a fesztiválon a Jelenetek egy kivégzésből című előadással. A csíkszeredai színház társulata Martin McDonagh Vaknyugat című drámájával érkezik Nagyváradra, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművészei pedig Garaczi László Plazma 2, avagy az ovibrader című darabját olvassák fel a Moszkva Kávézóban.
 • Bicskei István az I-Feszten: a színház felelőssége a remény

  Bicskei István színész, rendező, koreográfus, a világhírű Nagy József Társulat művésze beszélt életpályájáról, világ- és színházszemléletéről a Nagyváradon tartott Interetnikai Színházi Fesztiválon. Bicskei az Utolsó pillanat című Beckett-parafrázist rendezte meg a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban, ezzel a produkcióval érkeztek a gyergyóiak az I-Fesztre.
 • Hétvége az IFESZT-en

  Szomaton a kolozsvári Váróterem Projekt Alternatív Színházi Társulat (Mit csináltál három évig?), a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház (A fösvény), a Temesvári Állami Német Színház (GESCHLaECHTER – Fúriák & A nagy háború) egy-egy előadását, illetve a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara diákjainak vizsgaelőadását (Kakuk Marci) láthatja az Interetnikai Színházi Fesztivál közönsége.
 • Színházvezetők az I-feszten: hálózatra van szükség

  Először a romániai magyar színházak igazgatói, majd magyarországi vidéki társulatok vezetői osztották meg tapasztalataikat és terveiket Nagyváradon, az Interetnikai Színházi Fesztivál péntek délelőtti szakmai fórumain.
 • Mese és kínai gyilkosság a nemzetközi könyvvásáron

  A Pallas-Akadémia a Bernády Házban mutatta be a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra hozott köteteit. Ugyanakkor, mint minden évben, most is egy kiállítással, kettős tárlattal tették még színesebbé az irodalmi estet.
 • A debreceni színház előadása zárja az IFESZT-et

  Vasárnap a díjátadással, illetve a debreceni Csokonai Színház Scapin, a szemfényvesztő című előadásával zárul a 6. Interetnikai Színházi Fesztivál, de előtte még a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozatának egy előadása is műsorra kerül  A demokrácia ellen címmel.
 • Vidéken vendégszerepel a Csíki Játékszín

  A Csíki Játékszín a 2012/2013-as évadban is bérletes előadásokkal jelentkezik vidéken. Gyergyócsomafalván és Gyergyóremetén november 24-én és 25-én játssza a Búzakalász című előadást 19 órától a helyi kultúrotthonokban.
 • Domokos Géza-emlékest Marosvásárhelyen

  A Domokos Géza Egyesület emlékesttel tiszteleg névadója előtt, halálának ötödik évfordulóján. A Domokos Géza emlékezete című rendezvénynek Marosvásárhelyen, november 21-én, szerdán este 6 órától a Bolyai téri Unitárius Egyházközség Dersi János-terme ad otthont (Bolyai tér 13.).
 • Római limes útvonalak Maros megyében

  A Maros Megyei Múzeum 2012-es, a római limes útvonalak feltérképezésére vonatkozó projektjét zárta a napokban, annak eredményeiről, illetve a további tennivalókról, tervekről számolt be kedd délutáni sajtótájékoztatónán Pánczél Szilamér régész, a múzeum munkatársa.
 • Előjáték a Vízkereszthez Csíkban

  Csíkszeredában vendégszerepel az Udvarhely Táncműhely az Amit akartok...avagy előjáték a Vízkereszthez című előadásával. A William Shakespeare műve nyomán mozgásszínházi adaptáció november 26-án, hétfőn 18 órától tekinthető meg a Csíki Játékszínben.
 • Születésnapi beszélgetést tartott Kolozsváron az Erdélyi Riport

  Megalapításának tízedik évét ünnepelte az Erdélyi Riport heti hírmagazin szerdán délután Kolozsváron, a Minerva Ház Cs. Gyimesi Éva termében. A kötetlen beszélgetés alatt az első lépések nehézségeit, az elmúlt évtized emlékezetes, anekdotává érlelődött emlékeit elevenítették fel, majd bemutatták a Riport Kiadó és Várad Kulturális Folyóirat idei könyvtermését.
 • Bemutatkozik az Erdélyi Művészeti Központ (EMüK)

  Az október végén alakult Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményében lévő alkotásokat bemutató kiállítás nyílik szombaton Sepsiszentgyörgyön. A kiállítás előtt szakmai fórumon tárgyalják meg a jövő évi tennivalókat a kuratórium tagjai.
 • Mozi nyílik negyven oroszországi vasútállomáson

  Mozit nyitnak jövőre negyven oroszországi vasútállomáson - jelentette be pénteken az orosz államvasutak sajtószolgálata.
 • Díjakat adott át a tizenöt éves Székelyföld folyóirat

  Ferencz Imrét, Fekete J. Józsefet, Sántha Attilát és Xántusz Borókát díjazta idén a Székelyföld. Az irodalmi folyóirat hétvégén egyben alapításának tizenötödik évfordulóját is ünnepelte.
 • Csárdáskirálynő a Szigligeti Színházban

  A Kolozsvári Magyar Opera december 5-én, szerdán 18 órától a nagyváradi Szigligeti Színházban mutatja be Kálmán Imre Csárdáskirálynő című darabját. A minden idők legtöbbet játszott magyar operettjének karmestere Kulcsár Szabolcs, rendezője pedig Selmeczi György.
 • FfeST Nemzetközi Diákfilmfesztivál: a „Wedding duet” a nyertes

  Díjkiosztó gálaesttel ért véget a VI. FfeST Nemzetközi Diákfilmfesztivál vasárnap, november 25-én. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem valamint a TransFilmArt Egyesület közös szervezésében és a Román Filmalap (CNC) támogatásával zajló fesztiválra a hazai és külföldi egyetemi hallgatók idén több, mint 100 filmet neveztek 5 versenykategóriába (rövid játékfilm, animáció, kísérleti, dokumentum és nagyon rövid film).