Kultúra

 • Indiai–amerikai–magyar dzsesszkoncert Kolozsváron

  A világ legelismertebb dzsesszzenészei közé tartozó Mike Stern amerikai gitárossal, és az ütőhangszeres indiai Trilok Gurtuval adott fergeteges dzsesszkoncertet péntek este a kolozsvári román opera termében a Tóth Bagi Csaba vezette Balkán Unió magyarországi együttes.
 • Évbúcsúztató My Fair Lady-bemutató Nagyváradon

  Alan Jay Lerner és Frederick Loewe népszerű musicaljét mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház december 31-én, hétfőn 20 órától. Az előadást Réthly Attila rendezte.
 • Utcabállal várják az új évet Sepsiszentgyörgyön

  Óévbúcsúztató és újévköszöntő utcabált szervez Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Szabadság téren. „Aki még nem döntötte el, hogy hol búcsúztatja az óévet, és hol köszönti az újat, annak nem kell gondolkodnia: a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren legalább akkora buli ígérkezik, mint egy éve volt" – áll a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
 • Kollegiális jótékonysági koncert a Kolozsvári Rádiónál

  Sikeres volt a Kolozsvári Rádió kezdeményezésére adott jótékonysági est: kedd este 1393 lej és 100 euró gyűlt össze Mona Marian rendező, a Puck Bábszínház igazgatójának megsegítésére a 2AM színész-zenekar koncertjén.
 • Monográfia jelent meg Marosszentgyörgyről

  Nemes Gyula Marosszentgyörgy történetéből című, a Mentor Könyvkiadó gondozásában megjelent falumonográfiáját mutatták be hétfő este a marosszentgyörgyi római katolikus egyház közösségi termében. A kötetet Pál-Antal Sándor és László Márton történészek méltatták.
 • Filmpremiereket halasztottak a connecticuti tragédia miatt

  Törölték Quentin Taratnino új westernjének, valamint Tom Cruise akciófilmjének díszbemutatóját, és két tévés vígjátéksorozat epizódjait is levették a műsorról a connecticuti tragédia miatt az Egyesült Államokban.
 • In memoriam Jakobovits Miklós

  „Élni való minden élet, csak magadhoz hű maradj" (Goethe)
 • Utolsó pillanat: a remény előadása a gyergyói színpadon

  December 19-én, szerdán este 7 órától újra megtekinthető a Figura Stúdió Színház Utolsó pillanat (Beckett-parafrázis) című előadása, melynek rendezője Bicskei István.
 • Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője

  Vidnyánszky Attila a budapesti Nemzeti Színház új vezetője - jelentette be a döntést hétfőn Balog Zoltán, a magyarországi emberi erőforrások minisztere.
 • Muszka Sándor könyvbemutató Kolozsváron és Vásárhelyen

  Muszka Sándor Sanyi bá című könyvét mutatják be pénteken a kolozsvári, szombaton a marosvásárhelyi Bulgakovban. Az Erdélyi Híradó Kiadó és az Előretolt Helyőrség gondozásában megjelent kötetet "felálló nyeletlenkedés" (a stand-up comedy székely megfelelője) kíséretében ismertetik meg a két város olvasóközönségével.
 • Elhunyt Nagyváradon Jakobovits Miklós festőművész

  Életének 77. évében elhunyt Jakobovits Miklós Munkácsy Mihály-díjas romániai magyar festőművész, muzeológus, művészeti író. A magyar kultúra egy kiemelkedő egyéniségét vesztette el, a nagyváradi magyarság meghatározó jelentőségű szellemi vezéralakját.
 • Képzőművészeti csemegék Kolozsváron

  A román és európai képzőművészet értékes darabjait – többek között Grigorescu híres Ökrösszekér-sorozatának egy darabját – lehet megcsodálni Kolozsváron szombat estig a City Plaza szálloda halljában. A remekműveket tulajdonosaik az Artmark aukciósház révén árverésre bocsájtják.
 • Egész nap szólhat magyarul a vásárhelyi rádió

  Legkésőbb jövő év március 2-tól, a médiaintézmény fennállásának 55-ik évfordulójától egész napos magyar nyelvű adást sugároz majd a marosvásárhelyi rádió – tudtuk meg Szász Attila főszerkesztőtől. A műszaki feltételekhez már létezik az anyagi keret, a humán erőforrásra egyelőre nincs. Jelenleg napi hét órát sugároznak magyarul.
 • Luca-napi kottyolás Szatmárnémetiben

  Sokan ismerhetik a mondókát, pontosabban bekérezkedőt: "Luca,Luca kotty-kotty/Szabad-e kottyolni?" A Szatmárnémeti Bartók Béla Egyesület szerda esti előadásában a helyi művészeti líceum diákjai kérezkedtek a filharmónia színpadára, ahol felelevenítették a Luca-napi szokásokat. Köztük a Luca-estétől karácsonyestéig készülő Luca-székével kapcsolatos hiedelmeket, benne, hogy miért ötszögű a szék és honnan meríti varázserejét.
 • Ünnepel és emlékezik a Kolozsvári Magyar Opera

  A 220 éves kololozsvári zenés színjátszás és a 130 éve született Kodály Zoltán emlékének tiszteletére lemezbemutató gálahangversennyel készül a Kolozsvári Magyar Opera. Az ünnepi koncert 16-án, vasárnap 18 órától kezdődik a Szamos-parti intézmény nagytermében.
 • Harminc színész egy színen

  Székely Szabó Zoltán Egy nemzedék, három felvonás című, a Kriterion Könyvkiadónál megjelent kötetét mutatták be szerda este Marosvásárhelyen az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. A kötetben a szerző harminc színésszel készített három-három interjút különböző időpontokban.
 • Legjobbjait díjazta a kolozsvári színház társulata

  Tompa Gábor a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója hétfő este nyújtotta át a társulat tagjainak a 2011/2012-es évad művészeti és társulati díjait. A két fődíjat Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt, a társulat díját pedig Szűcs Ervin vehette át.
 • Újratöltve kezdi hetedik évét a Paprika Rádió

  Hatéves Kolozsvár egyetlen, teljes egészében magyar nyelven sugárzó rádióadója, a Paprika. December 18-án, kedden este 7 órától nagyszabású születésnapi gálán ünnepelnek majd együtt hallgatók és rádiósok a kolozsvári Magyar Opera nagytermében.
 • Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Opera igazgatója

  A november elején Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Răzvan Ioan Dincă lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója - közölte a kedden a Mediafax hírügynökség.