Kincses Képeskönyv Nagyváradon

Április 5-én, pénteken délután 6 órától mutatják be a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében a Kincses Képeskönyv Nagyvárad című kötetet. Az est házigazdája Szűcs László, a Várad folyóirat és az Erdélyi Riport hetilap főszerkesztője, aki a könyv szerzőjével, Zágoni Bálinttal, illusztrátorával, Jánosi Andreával, illetve a szerkesztést segítő történész szakértőkkel, dr. Emődi Andrással, dr. Emődi Tamással, dr. Fleisz Jánossal, valamint dr. Nagy Mihály Zoltánnal beszélget. A bemutató helyszínén Jánosi Andrea eredeti illusztrációiból is láthat ízelítőt a közönség. Az igényes albumot 20%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni, továbbá a sorozat többi kötetét is.

nagyvarad kepeskonyv resize

A nagy sikerű, díjazott Kincses Képeskönyv sorozat ötödik kötete Nagyváradra kalauzolja el az olvasót. Szent László városának kilencszáz éves története számos elbűvölő illusztráció segítségével elevenedik meg. Megtudhatjuk, hogy miért volt különleges az egykori székesegyház előtt felállított Szent László-lovasszobor és miért gyalogolt Debrecenből Váradra Ulászló lengyel király 1412 húsvétján. Olvashatunk arról is, hogyan sikerült megmenekíteni a törökök kezéből a Váradi Bibliát, és hogyan próbálták fegyelmezni Váradon a csínytevő diákokat a XVII. században. Kiderül, mire használták a vár védői a rézcsatokat és rézüstöket a kuruc ostrom idején, és miért működött röntgenlaboratórium a Premontrei Főgimnázium fizika szertárában.

A könyv elsősorban általános iskolások számára készült, de örömmel forgathatják kisebb-nagyobb testvéreik, felnőttek, nagyszülők is, bárki, aki szeretné megismerni a város történetét.

Kimaradt?