Tarr Béla legendás hétórás filmje visszatér a Berlináléra

Tarr Béla 1994-ben készült világhírű alkotását februárban újra műsorra tűzi a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. A felújított Sátántangót a Berlinálé Fórum programjában mutatják be, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Krasznahorkai László regénye alapján készült, 12 részből álló, 450 perces filmet 1994-ben a Berlinálé Fórum programjában mutatták be, akkor elnyerte a Caligari-díjat és az ökumenikus zsűri díját. A legendás filmet a Belga Királyi Filmarchívum L’Age d’Or fődíjával jutalmazta, és néhány éve a nagyvilág filmes szakemberei „Minden idők legjobb 50 filmje” közé választották, a mértékadó lista a tekintélyes brit filmművészeti folyóiratban, a Sight & Sound-ban jelent meg. A Sátántangó 35 mm-es kópiáját rangos gyűjteményekben őrzik, köztük a New York-i MOMA-ban, a Belga Királyi Filmarchívumban és a Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive-ban.A Sátántangó digitális felújítása a Los Angeles-i Arbelos forgalmazó és filmrestauráló cég megrendelésére a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Filmlabor együttműködésével valósult meg. Az eredeti kameranegatívot a Filmlabor digitalizálta 4K felbontásban. Az Arbelos szakemberei elvégezték a több hónapos digitális restaurálást, az ezt követő befejező fényelés ismét a Filmlaborban készült.

A legendás film felújított változatát a berlini világpremiert követően, melyre Tarr Béla jelenlétében kerül sor, az amerikai mozik is műsorra tűzik és Blu-ray lemezen is megjelenik. A Sátántangó világforgalmazását több Tarr-filmmel együtt a párizsi székhelyű Luxbox gondozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?