Folytatódnak a színházi különórák a kolozsvári színházban

A 2018/2019-es évadban is folytatódnak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban az edukatív színházi különórák. A februárban induló projekt keretében a diákok rendkívüli osziórákra, tanáraik és az egyetemisták tematikus csoportokba jelentkezhetnek.

Az ESziK vagy isszák? – edukatív színházi különórák nevű projekt 2015 szeptemberében indult, 2017 tavaszától pedig rendkívüli osztályfőnöki órákat is ajánlott kolozsvári és Kolozsvár környéki diákok számára, amelyeken egy-egy színházi előadás kapcsán a tanügyminisztérium által javasolt témákkal foglalkozhattak a diákok. Az elmúlt években szakembereink (rendező, drámapedagógus, családterapeuta, pszichológus, irodalomkutató) több száz kolozsvári diákkal, egyetemistával és felnőttel dolgoztak együtt; a foglalkozásokon a mindennapjainkat érintő problémaköröket járták körül.A februártól folytatódó oktatási program segíti a nézőket felkészülni a színházi előadásokra, valamint játékosan feldolgozza, avagy továbbgondolja a színházi élményt. A program célja, hogy a résztvevők szociálisan érzékeny színházszeretőkké és befogadókká váljanak, ugyanakkor saját életükben kamatoztassák a színházi előadás és a nevelési program önismereti hozadékát.

A program koordinátora Kocsis Tünde drámapedagógus, akinek munkáját idén is meghívott szakemberek segítik: Kasza Izabella, pszichoterapeuta, Keresztesi Polixéna, pszichológus és Berszán István, irodalmár, egyetemi docens.

„A találkozások ráébresztettek, hogy mennyire közel áll a SZÍNHÁZ a HÉTKÖZNAPOKHOZ” – idézi a színház közleménye az egyik résztvevőt, Csabát. „Ez jó volt! Megismertem: másokat, magamat, mások nézőpontjait különböző témák kapcsán. FUN!!! Kikapcsolódtam, elgondolkodtam, érdekesek voltak a témák” – írta Robi. Matyi szerint pedig „Manapság a fiatalok nem igazán tekintik a színházat fontos elemnek az életükben. Az ehhez hasonló foglalkozások segíthetnek a színházi előadások népszerűsítésében, hiszen mindegyik egyedi és annyira interaktív, hogy egyszerűen nem lehet megunni őket. Emellett még általános műveltségünket is bővítik a tevékenységek.”

Érdeklődni és jelentkezni naponta 9 és 16 óra között Kocsis Tünde programfelelősnél lehet e-mailen (kocsistunde.p@gmail.com) valamint a 0743-341781-es telefonszámon.

Kapcsolódók

Kimaradt?