Kincskeresés Nyárádszentlászlón

Festenek, faragnak, kincset keresnek azok a roma fiatalok, akik részt vesznek a Divers Alapítvány Nyárádszentlászlón szervezett alkotótáborában. A fiatalok a sokszínű tevékenység során az interkulturalitással, a népművészettel, a népi motívumoknak a kortárs művészetekre gyakorolt hatásával ismerkednek.

Brassóból, Bukarestvől, Gyergyószentmiklósról, Botoşaniból, Tulcearól, Marosvásárhelyről érkezett a felső-nyárádmenti faluba az a negyven fiatal, aki előzőleg sikeresen vett részt a Divers Alapítvány által meghirdetett pályázaton. Koreck Mária, az alapítvány vezetője a maszol.ro-nak elmondta, a beküldött pályamunkák alapján választották ki a tábor résztvevőit, lehetőleg több régióból, többféle tevékenységre. Így vannak, akik festenek, mások faragnak, gyöngyöt fűznek, fotóznak, vagy részt vesznek a szervezők kezdeményezte interkulturális kincskeresésben, ahol a történelmi, irodalmi tájékozottságukat mérik össze.

{loadposition kmn}

A Sokszínűság - Plussz esély a jövőre elnevezésű tábort már ötödik alkalommal szervezi meg a Divers Alapítvány, az értékekre, a változatosságra, a sokszínűségre téve a hangsúlyt. „Nyárádszentlászló befogadó, szívesen látnak a faluban, házigazdáink, a Pásztortűz panzió a legjobb feltételeket biztosítja, nem először lát vendégül bennünket. Az sem utolsó szempont, hogy festői a környezet, lehet rajzolni, festeni, a téma adott" – magyarázza Korekc Mária, akinek Czirjék Lajos festőművész és Fazakas Mátyás rendező segít a tevékenységek megszervezésében, valamint azok a marosvásárhelyi önkéntes roma fiatalok, akik ősztől a Hidegvölgyben az ötödik osztály elindításában is támogatják az alapítványt.

Az idei tábor tematikája a népművészet hatása a kortárs művészetekre, ennek jegyében próbálták irányítani a fiatalokat. Czirjék Lajos vezetésével például egy másolatot készítettek a nyárádszentlászlói unitárius templom faragott kapujáról. A különleges, egyedi techikával, papírból és gipszből készült másolatot, ahogy további 15 festményt és tíz fotót, szombaton déltől meg lehet tekinteni a marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben. A tárlatnyitóra délben egy órakor kerül sor, a kiállítás pedig augusztus 11-éig lesz látogatható. A kiállított alkotások között lesz csendélet, olajfestmény és akril, hagyományos és modern munkák. Az alkotók többnyire gimnazista fiatalok, néhányan közülük művészeti iskolába járnak.

Kimaradt?