Székelyföldi színészekkel forgatott 1848-as film is versenyez Göteborgban

Két magyar rendező első mozifilmjét, illetve a Varga Katalin balladája című film rendezőjének új, angol nyelvű filmjét is bemutatják a január 25-én kezdődő Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon.

Észak-Európa legnagyobb filmes eseményén a legjobb elsőfilmnek járó Ingmar Bergman-díjáért indul Kárpáti György Mór Guerilla című első mozifilmje, amelyben a Sepsiszentgyörgyön élő Orbán Levente és a szintén itt dolgozó, sZempöl zenekarban is játszó Páll-Gecse Ákos színészek is szerepet vállaltak.A Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült Guerilla 1849-ben, a világosi fegyverletétel játszódik, amikor sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott és két testvér kapcsolatán, versengésén keresztül mutatja be a korszakot. A film készítőinek célja az volt, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén.

Kárpáti György Mór a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, első mozifilmjének mentora osztályvezető tanára, Enyedi Ildikó volt. 

A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Vlagyimir Szvirszkij és a már említett Orbán Levente és Páll-Gecse Ákos. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg Lányi Zsófi, a jelmeztervező Szlávik Juli, a látványtervező Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a hangmérnök Balázs Gábor. Az alkotást a Proton Cinema gyártotta, producere Petrányi Viktória.A göteborgi szemle New Voices szekciójának 24 meghívottja között szerepel Szőcs Petra Déva című első mozifilmje is. A Velencei Biennálé Biennale College – Cinema programjának 150 ezer eurós támogatásával készült film az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki egy nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Szőcs Petra filmrendező, költő Kolozsváron született. A kivégzés című rövidfilmje 2014-ben a Cannes-i Filmfesztiválon versenyzett, és a szarajevói filmfesztiválon többszörösen díjazták. 

A film forgatókönyvét Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor, a rendező munkatársa Bodor Balázs volt. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

A Varga Katalin balladája című film rendezője, Peter Strickland új filmmel, az In Fabric cíművel szerepel a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában. A filmet, amelyet a 2019-es kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál is műsorra tűzött, szintén szerepel a kolozsvári származású Mohamed Fatma.

Kapcsolódók

Kimaradt?