Európai búcsúkoncertre indul az Oscar-díjas filmzeneszerző, Ennio Morricone


-A A+

Bár már 2017-ben bejelentette, hogy visszavonul, a 90 éves Ennio Morricone január 23-án mégis visszatér Budapestre, és további nyolc európai városban is vezényli saját műveit. A kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas, Grammy-díjas zeneszerző több mint 500 filmzenét írt, ő szerezte a Sorstalanság zenéjét is.

Morricone 1928. november 10-én született Rómában. Bár hangos sikereit Hollywoodban aratta, sosem volt hajlandó odaköltözni, nem tanult meg angolul és nem szereti, ha filmzeneszerzőnek nevezik. Megelégszik a „Mester” megszólítással, írja a news.ro.Az olasz zeneszerző 2007-ben életmű-Oscart kapott, 2016-ban pedig az Aljas nyolcas (The Hateful Eight) zenéjéért nyerte el az Amerikai Filmakadémia „igazi” elismerését. 60 év zenéje című turnéja során január 19. és május 19. között Krakkóban, Berlinben, Budapesten, Prágában, Stockholmban, Fornebuban, Antwerpenben, Dublinban és Veronában kétszáz hangszeres és énekes előadót vezényel majd.

Morricone több Sergio Leone westernhez szerzett zenét, együttműködött Bernardo Bertoluccival, Lina Wertmüllerrel, Brian De Palmával, Roman Polanskival és Oliver Stone-al is. Giuseppe Tornatore több filmjéhez írt zenét, a Cinema Paradiso mellett a Malèna és Az óceánjáró zongorista legendája (La leggenda del pianista sull'oceano) című filmekhez is, ez utóbbiakban Koltai Lajos operatőrrel dolgozott, aki aztán meghívta az általa rendezett Sorstalanság zeneszerzőjének is.

Oscarra jelölték a Mennyei napok (Days of Heaven), A misszió (The Mission), az Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables), a Bugsy és a Malèna című filmek zenéjéért is.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X