Kairóban nyílik a világ legnagyobb régészeti múzeuma, de Nefertiti hiányzik belőle

Záhi Havvász egyiptológus, volt antikvitásokért felelős miniszter Nefertiti mellszobrának visszaszolgáltatását kéri, hogy a világhírű műalkotást a 2020-ban megnyíló kairói Nagy Egyiptomi Múzeumban állíthassák ki, írja a Le Figaro.

 Az egyiptológus szerint a büsztöt illegálisan őrzi a berlini Neues Museum.Nefertiti Ehnaton fáraó felesége volt, és az uralkodó mellett rendkívül fontos szerepet töltött be. Híres mellszobra i.e. az 1300-as években készült és 1912-ben találta meg a Ludwig Borchardt vezette német expedíció, miután mintegy háromezer évig a Nílus-parti homok alatt hevert. A német régészek az egyiptomi kormánnyal kötött, vitatott szerződés értelmében, több más, Tell el-Amarnában, Ehnaton birodalmának fővárosában talált műkinccsel együtt szállították el Németországba.

Először 1925-ben állították ki, ezzel pedig akkora felháborodást váltottak ki Egyiptomban, hogy megtiltották a német expedíciók fogadását az országban, amíg a szobor vissza nem kerül a Nílus partjára. Nefertiti közben Berlin kulturális szimbóluma lett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?