Magyar alkotás is szerepel az Oscar-rövidlistán


-A A+

Tóth Barnabás Susotázs című rövidfilmje bekerült az Oscar-díjra jelölhető tíz közé. Az Amerikai Filmakadémia helyi idő szerint hétfő este kilenc kategóriában tette közzé rövidlistáit, ezekről kerül majd ki az 5-5 Oscar-jelölt.

A Susotázs, amely nemrég elnyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, a Manhattan Short Film Festival válogatásában is szerepelt, így jelölhetővé vált az Oscar-díjra. Tóth Barnabás (Rózsaszín sajt, Újratervezés, Van egy határ) saját forgatókönyve alapján rendezte meg a rövidfilmet, amely két magyar szinkrontolmács fordulatos munkanapjáról szól. Szereplők: Göttinger Pál, Osvárt Andrea és Takács Géza, producerek: Kuczkó Andrea, Rajna Gábor és Tóth Lajos.

 

Az élőszereplős rövidfilmek listáján szerepel még az amerikai Caroline, az ír Detainment, a kanadai Fauve, a belga Icare, a francia Marguerite, a belga May Day, az ír Mother, az amerikai Skin, és a brit Wale.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában szintén tíz film került rövidlistára: a kolumbiai Az átkelés madarai (Pájaros de verano, r. Cristina Gallego, Ciro Guerra), a dán A bűnös (Den skyldige, r. Gustav Möller), a német Werk ohne Autor (r. Florian Henckel von Donnersmarck), a japán Bolti tolvajok (Manbiki kazoku, r. Koreeda Hirokazu), a kazahsztáni Ajka (r. Szergej Dvorcsevoj), a libanoni Capernaum (Capharnaüm, r. Nadine Labaki), a mexikói Roma (r. Alfonso Cuarón), a lengyel Hidegháború (Zimna wojna, r. Pawel Pawlikowski) és a dél-koreai Gyújtogatók (Beoning, r. Lee Chang-dong).

Az Oscar-jelölteket január 22-én jelentik be, a 91. díjátadó pedig február 24-én lesz. A kilenc rövidlista itt elérhető.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X