Románia címerének magyar alkotójáról tartottak konferenciát

Mai napig kevesen tudják, hogy Románia címerét egy erdélyi magyar címerművész az erdővidéki Köpecen alkotta meg - ennek népszerűsítésére tartottak pénteken konferenciát a sepsiszentgyörgyi megyeházán - tájékoztat a Kovászna megyei tanács sajtóirodája.

Keöpeczi Sebestyén József, erdélyi címerművész 1919-1940 között lakott Köpecen, ez egybeesik legtermékenyebb időszakával is, legyen szó heraldikai vagy műemlékvédelmi tevékenységéről.

A konferencia házigazdája Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja volt, aki megnyitóbeszédében elmondta, az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések nyomán megnagyobbodott Románia a szimbólumok terén is igyekezett ezt a tényt rögzíteni, így bővítette címerét.

Az új címer megalkotásához bizottságot állítottak fel, de nem sikerült megfelelő elképzelést kialakítani, sem címertani, sem művészi szempontból, így végül az erdélyi magyar címerművészt, Keöpeczi Sebestyén Józsefet kérték fel, aki néhány évvel azelőtt, 1915-ben rajzolta meg a Magyar Királyság középcímerét, tervezte meg állampecsétjét. Románia jelenlegi címere is Keöpeczi Sebestyén József 1921-es munkáján alapszik.

„Elnézve az egyre erősödő nacionalizmust - nota bene: nem az egészséges patriotizmust, hanem az egyre erősödő, buta nacionalizmust -, kétlem, hogy hasonló felkérés ma lehetséges lenne. Így, tehát feltehetjük a kérdést: haladt-e a világ, haladt-e a romániai közgondolkodás száz év alatt előre?” – idézte a közlemény Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét.

Ez alkalomra kétnyelvű, román és magyar kötetet jelentett meg a Háromszék Vármegye Kiadó Szekeres Attila István tollából, amely Románia címerének történetét, a címerművész életútját is ismerteti Keöpeczi Sebestyén József heraldikai munkássága mellett.

A konferenciát két évforduló kapcsán szervezték: ebben az évben, december 1-jén ünnepelte Románia 100. évfordulóját a gyulafehérvári határozat kinyilvánításának és november 12-én volt az erdélyi magyar címerművész, Keöpeczi Sebestyén József születésének 140. évfordulója.

Kapcsolódók

Kimaradt?