Ezek a „nagykorú” TIFF első visszaigazolt filmjei

2019-ben eléri a „nagykorúságot” a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál: május 31. és június 9. között 18. alkalommal szervezik meg a szemlét Kolozsváron. A szervezők közzétették az első beválogatott filmeket.

Visszatér két korábban díjazott rendező: a spanyol Rodrigo Sorogoyen, aki 2014-ben nyert Transilvania Trófeát a Stockholmmal, most a San Sebastianban és Torontóban bemutatott, 13 Goya-díjra jelölt, korrupcióról szóló politikai thrillerével, az El Reinóval jön Kolozsvárra. Az uruguayi Federico Veiroj, aki La vida util című alkotásával a zsűri különdíját nyerte el a 2011-es TIFF-en, most a Belmontéval jön, a film egy frissen elvált, szakmai sikere és magánéleti válsága között egyensúlyozó festőművész megható portréja.Festő a főszereplője az argentin Gaston Duprat Mi obra maestra című feketekomédiájának is. A rendező El ciudadano ilustre című filmjét 2017-ben láthatta a TIFF közönsége. Új filmjének főhőse, Renzo Nervi festőművész néhány golyót ereszt az egyik vásznába, mérgében, hogy az őt képviselő galériás azzal vádolja, hogy nem reklámozza kellőképpen a munkáit. A rongálást performanszként értelmezik, és vaskos átveréssé fajul, rávilágítva a művészeti piac visszásságaira.

Vetítik az Oscar-díjas A mások élete (Das Leben der Anderen) című film rendezője, Florian Henckel von Donnersmarck új alkotását, a frissen Golden Globe-ra jelölt, Gerhard Richter vizuális művész nácizmustól kommunizmusig tartó életéről szóló Werk ohne Autort is.A TIFF elhozza Kolozsvárra a San Sebastian-i filmfesztiválon rendezői, operatőri és színészi díjat nyert Rojót, Benjamin Naishtat harmadik nagyjátékfilmjét, amelyben kocsmai összeszólalkozásból titkoktól és bűnöktől terhes történet bontakozik ki egy vidéki argentin kisvárosban. Ugyanerről a fesztiválról válogatták be az Almodovar-követőként emlegetett Carlos Vermut Quien te Cantara című sötét melodrámáját, amely ráadásult Ingmar Bergman Personájára is emlékeztet. Főhőse egy kiöregedett sztár, aki a nagy visszatérésre készül, de egy baleset miatt amnéziás lesz és egy rajongó segítségével próbál újra megtanulni énekelni.

Matias Bize chilei rendező összes eddigi filmje jelen volt a kolozsvári fesztiválon, nem marad ki En tu piel című új alkotása sem, amelynek főszereplői, Manuel és Julia egyvéletlen találkozás következtében újra szeretnék gondolni házasságaikat, miközben folytatják a kalandot, amelynek eredetileg egyéjszakásnak kellett volna lennie.

Kettős életet él Olivier Assayas Doubles Vies című vígjátékának főszereplője is, a sikeres könyvkiadói szerkesztő, aki kénytelen alkalmazkodni a digitális korhoz, ahol a könyvek már nem léteznek fizikailag, a párkapcsolat fogalma meglehetősen rugalmas, az életet pedig naponta a social media alakítja.A Varga Katalin rendezője, Peter Strickland stilizált horrorfilmmel tért vissza a fesztiválkörforgásba: az In Fabric egyidejűleg óda a divat erejéhez és a fogyasztói társadalom kifigurázása. A filmben a kolozsvári származású színésznőt, Fatma Mohamedet láthatjuk viszont.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?