A Föld bölcsességének sorsa továbbra is bizonytalan, ismét halasztott a kormány

A kulturális minisztérium szinte a teljes állami kincstárba befolyt összeget visszautalta azoknak, akik Constantin Brâncuşi A Föld bölcsessége (Cuminţenia Pâmântului) című alkotására adakoztak, de az ígéretek ellenére eddig nem tárgyaltak a szobor megvásárlásáról a tulajdonosokkal.

Bár az előző kulturális miniszter, George Ivaşcu erre tett ígéretet, a minisztérium nem tárgyalt a szobor tulajdonosaival az esetleges megvásárlásról, szögezte le a News.ro-nak az új tárcavezető, Valer Daniel Breaz.Mint közleményében írta, a begyűjtött 370 811 lejből eddig 359 473 lejt sikerült visszaadni. A pénz visszautalásának határideje eredetileg 2018. december 31. volt, ezt múlt pénteken sürgősségi kormányrendelettel 2019. december 31-re módosították. A szobor megvásárlását a minisztérium nem adta fel, a következőkben tárgyalni fognak a tulajdonosokkal.

A Föld bölcsességét jelenleg magánraktárban őrzik, ugyanis a bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeumnak nem volt pénze a biztosítás kifizetésére.

2016 márciusában az akkori kulturális miniszter, Vlad Alexandrescu bejelentette, hogy a román állam 11 millió euróért vásárolná meg A Föld bölcsességét, a tulajdonosok pedig elfogadták az árat és a kifizetés határidejét. Az összeget a tervek szerint részben közadakozásból gyűjtöttek volna össze. A Brâncuşi e al meu címmel meghirdetett kampány hatására több mint százezren adakoztak, de a kitűzött határidőig a tervezett hat millió euróból mindössze 1 163 032 euró gyűlt össze, így a vásárt végül felfüggesztették, az adományokat pedig visszafizették. 

Kapcsolódók

Kimaradt?