Centenáriumi színháztudományi konferenciát szervez a marosvásárhelyi egyetem

Színház és történelem – a jelenlévő múlt címmel szervez nemzetközi színháztudományi konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem csütörtökön és pénteken. A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott.

A szervezők közleménye szerint a konferencia és az eseményhez kapcsolódó plakátkiállítás - A vándor színtársulatok nagy évtizede Kolozsváron (1837-1848) -  megnyitója csütörtökön 11 órától lesz a Stúdió Színház előcsarnokában. Sorin Crișan egyetemi professzor, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektorának köszöntője után Egyed Emese professzor asszony (Babeș-Bolyai Tudományegyetem) tart előadást ebben a témakörben. A konferencia további előadásai (program itt) az egyetem Színháztörténeti és Multimédia Kutató Intézetében zajlanak (Eminescu utca 9).A múlt aktualitását a mai előadóművészetek esztétikájának és gyakorlatának szemszögéből megközelítő, a hazai és nemzetközi viszonylatokat összefüggésükben vizsgáló interdiszciplináris beszélgetés a Nagy Egyesülés Centenáriuma alkalmából született. A témából fakadó kérdések a múlt (elapadt vagy még élő) forrásait járják körül, azt kutatva, hogy ez a hátunk mögött hitt időtartomány a mai színházi gyakorlatnak mércéje vagy inkább olyan ihlető forrása, amely állandó vitatémát biztosít, miközben előadóművészeti fogalmakat és fogásokat elevenít fel.

A rendezvény a színházművészet forrásai és lehetőségei iránt érdeklődők, valamint az előadóművészetek és más területek metszéspontjaival foglalkozó egyetemi oktatók, kutatók, doktoranduszok előadásait sorakoztatja. A konferencia nyelvei: francia, angol, román, magyar. A román és magyar nyelvű előadások számára a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?